Na podpůrné programy zemědělcům má vláda rozdělit 2,6 miliardy k

Právo 3.1.2000

Na podpurné programy zemedelcum má vláda rozdelit 2,6 miliardy korun

Vlastní zpráva

Více než 2,6 miliardy korun chce v roce 2000 poskytnout stát zemedelcum v podpurných programech. Vláda bude o nich jednat na svém prvním - dnešním - zasedání po Novém roce. Je to o osm set miliónu korun více než v lonském roce.

O tom, kolik bude stát moci mezi zemedelce rozdelit, ale rozhodne až konecná podoba státního rozpoctu, který má koncem ledna znovu posuzovat Snemovna.

Podpurné programy si vedle udržování výrobního potenciálu zemedelství kladou za cíl i stabilizaci venkova, ochranu životního prostredí a krajiny v kulturním stavu. Nárok na peníze z techto programu nebude mít každý a bude treba o ne žádat.

Podpurné programy jsou pouze jednou z forem státní podpory agrárního sektoru. I pres nárust financí je podle Ministerstva zemedelství míra podpor zemedelské výroby v CR nekolikanásobne nižší než v ostatních zemích Evropské unie. Zatímco v EU je míra techto financních transferu vyjádrena 42 procenty (vztaženo ke 100 procentum hrubé zemedelské produkce), v CR to je jen 17 procent. Jak tvrdí ministr zemedelství Jan Fencl, je to nejméne ze zemí OECD.

Novinkou je stabilizace mlécné produkce

Nejvíce penez - 700 miliónu Kc - má být vyplaceno jako kompenzace výrobcum v souvislosti se snížením nebo stabilizací produkce mléka, což je novinka. Pronikave se snižuje, a to ze 784 na 250 miliónu Kc, cástka urcená na podporu zvyšování prumerné užitkovosti dojených krav. Až 550 miliónu korun pak je urceno na podporu chovu krav bez tržní produkce mléka a na chov ovcí. Dalších 50 miliónu korun je vycleneno na pokracování programu konzumace tzv. školního mléka.

Dalších 255 miliónu Kc je urceno na udržování a zlepšování genetického potenciálu hospodárských zvírat a ryb. Na obdobný úcel u osiv a sadby má být použito 180 miliónu Kc. Stejne jako letos, tedy 100 miliónu korun, stát chce dát na podporu využívání ekologických paliv v zemedelství.

O 50 miliónu korun více proti letošním 100 miliónum má být vycleneno na obnovu vinic, chmelnic a ovocných sadu. Podle Fencla je v CR prestárlá asi tretina sadu, 20 % chmelnic a 13 % vinic. Obnova jednoho hektaru takovýchto ploch pritom stojí kolem pul miliónu korun. Ke zvýšení poctu vcelstev ze soucasných 560 tisíc na 800 tisíc má prispet dotace vcelarum ve výši 80 miliónu Kc. Triceti milióny se má podporit pestování lnu. Více stát hodlá vynaložit i na zkvalitnení sadby brambor. Chov starokladrubského kone spolyká stejne jako letos 35 miliónu korun. Do nákazového fondu poputuje 70 miliónu Kc.

Ani korunou v príštím roce nebude moci stát pro nedostatek penez podporit budování závlah a výrobu bramborového škrobu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info