Místo chmele se bude pěstovat česnek

Deník Lucan (Agroweb) 3.1.2000

Místo chmele se bude pestovat cesnek

Nejen zelená nafta poteší v nadcházejícím roce pestitele z tradicne zemedelského Lounska. Jak informoval švédský podnikatel ceského puvodu s obchodními kontakty ve Slavetíne nad Ohrí, podarilo se mu letos uzavrít množství smluv na dodávky cesneku.

"Naše spolecnost má zájem výhradne o modrý palicák," potvrdil. Po tvrdých pocátcích zemedelci pochopili, že bez práce nejsou koláce. S uzavrením obchodních smluv na dodávky cesneku pro sever Evropy si vcas pripravili pozemky a již v prubehu podzimu osázeli namodralými stroužky desítky hektaru od Libochovicka až na Podboransko. "Cesnek má šanci stát se naším vonavým zlatem," potvrdil majitel soukromé farmy Pohoda na Podboransku. "Protože jde o plodinu nárocnou na rucní práci, najdou pri odplevelování polí práci desítky lidí z celého okolí," pochvaloval si farmár. Jak má spocítáno, pri príprave polí s využitím levnejší nafty bude moci zaplatit sezónní delníky a farme zbude i primerený zisk. "Navíc dáme lidem práci, ušetríme státní pokladne miliony na dávkách v nezamestnanosti a ješte zabráníme šírení plevelu," zakoncil spokojený zemedelec.

Úrodu bude hlídat pred zlodeji bezpecnostní agentura a na sever Evropy ji odvezou desítky kamionu. Na své si tak prijdou i prepravci, kterí tak najdou každorocne uprostred léta výhodné zakázky. "Ponekud sice pohasla sláva našeho zeleného zlata, nicméne máme šanci stát se nejvetšími producenty vonavého cesneku ve strední Evrope," oznamuje tiskovina Agrární komory Ceský venkov.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info