Genofond nebyl na dostatečné úrovni

Boleslavský deník (Agroweb) 3.1.2000

Genofond nebyl na dostatecné úrovni

V Ceské republice nebyl v minulosti dostatecne dobre vyvinutý genofond hospodárského zvírectva. Napríklad jalovice v zahranicí mely lepší parametry než tuzemské. Nekterí zemedelci, aby zvýšili užitkovost, postupne pristoupili k nákupu hospodárských zvírat v zahranicí. V polovine devadesátých let stát v rámci své agrární politiky na podporu nákupu nového genofondu uvolnoval pomerne vysoké dotace. Prístup ke zvíratum ze zahranicí však museli zemedelci podstatne zmenit.

"Je pravda, že zvírata ze zahranicí jsou podstatne citlivejší. Jejich ošetrovatelé se k nim musí chovat vrelejším zpusobem. Totéž platí ale také u krmiva. Postupem let muselo dojít ke zkvalitnení krmiv podávaných dobytku," uvádí reditel akciové spolecnosti Tyres Knežmost Václav Lochman. I jeho spolecnost v minulosti pristoupila k nákupu nekolika desítek kusu dobytka ze zahranicí. Nové dojnice pritom vykazují daleko lepší výsledky, než ty tuzemské.

"Máme prumernou dojivost 6881 litru. Kdybychom ale pocítali pouze s dojnicemi dovezenými ze zahranicí, meli bychom naši dojivost podstatne vyšší," podotýká Lochman. Jeho slova potvrzuje i soukromý zemedelec ze Semcic na Mladoboleslavsku Josef Hermanský. Ten využil státních dotací a v cervnu 1996 si z Francie dovezl stádo 174 jalovic. Ty v soucasné dobe produkují mléko kvality Q, což predstavuje nejvyšší možné ocenení. Od roku 1997 se na farme Josefa Hermanského také darí markantním zpusobem zvyšovat produkci mléka. Z prumerných 5,8 tisíc litru se v roce 1998 dostal na 6,67 tisíc a letos to již je 7,983 tisíc litru. "Prumer v zemích Evropské unie je pritom šest tisíc litru, takže jsou naše výsledky více než dobré," podotýká Hermanský.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info