Cena vepřového vzrostla, hovězího klesla

Colosseum (Agroweb) 16.12.1999

Cena veprového vzrostla, hovezího klesla

Silná poptávka zvýší podle amerického ministerstva zemedelství cenu veprového masa v príštím roce. Prumerná cena veprového masa v tomto roce by mela díky poslednímu rustu dosáhnout 33,55 centu za libru, což je o 3,5 % více než se cekalo v listopadu.

Rust cen by mel být veden 3,7 % poklesem produkce v roce 2000. Letošní produkce dosáhla 19,3 miliard liber, v príštím roce by mela klesnout na 18,6 miliard. Zároven se ocekává zvýšená poptávka. Z techto duvodu ocekává ministerstvo rust prumerné ceny v príštím roce na 37 až 40 centu za libru.

Cena hovezího masa v týdnu od 8. 12. do 15. 12. klesla v dusledku ocekávání, že americká vláda oznámí, že pocet kusu hovezího dobytka vzrostl již ctvrtý mesíc po sobe. Cena hovezího s únorovým termínem dodání obchodovaného na burze Chicago Mercantile Exchange klesla ve sledovaném týdnu zhruba o 1,5 centu na 68,475 centu za libru. Cena veprového v první polovine sledovaného týdne rovnež klesla, pondelí a úterý však prineslo opet rust díky ocekávání vyššího zájmu jatek o veprové maso. Cena veprového s dodáním v únoru nepatrne klesla na 56,55 centu za libru. Od deprese cen v minulém roce se veprové zdražilo o 86 %.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info