Vyšší odhad úrody pomerančů = pokles ceny koncentrátu

Colosseum (Agroweb) 16.12.1999

Vyšší odhad úrody pomerancu = pokles ceny koncentrátu

Cena zmrazeného pomerancového koncentrátu poklesla, když americké ministerstvo zemedelství oznámilo vyšší odhad úrody pomerancu na Floride, protože podzimní vichrice poškodily letos stromy daleko méne, než se ocekávalo. Ministerský odhad velikosti sklizne je 214 milionu beden o váze 90 liber. Ríjnové ocekávání bylo 211 milionu beden. Lonská úroda dosáhla 186 milionu beden.

Pokles ceny by však mel být limitován nižšími zásobami, než v minulém roce. Americké zásoby koncentrátu dosáhly k poslednímu ríjnu 1,182 miliard liber, což predstavuje mezimesícní pokles o 18 % a mezirocní o 20 %. Soucasné pocasí na Floride je horké a suché a mohlo by zaprícinit predcasné opadání cásti úrody. Tuto sklizen lze chápat jako prumernou, nebot petiletý prumer je 213 milionu beden a vetšina domácích producentu je spokojená s její soucasnou výší, nebot výrazný rust by mel jen negativní dopad na ceny a neprinesl by dodatecný užitek. Výtežnost by letos mela dosáhnout 1,6 galonu na bednu, což predstavuje pokles proti lonskému rekordu 1,634 galonu.

Soucasná cena zmrazeného koncentrátu je o 14 % nižší, než pred rokem. Sklizen na Floride probíhá od ríjna do dubna. Rekordní úrody bylo dosaženo v sezóne 1997 - 1998, kdy bylo sklizeno 244 milionu beden. Zmrazený pomerancový koncentrát obchodovaný na New York Cotton Exchange s lednovým dodáním oslabil v prubehu daného týdne o 6 centu na 90,3 centu za libru.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info