Evropská hovězí válka nabrala nové obrátky

LN 10.12.1999

Evropská hovězí válka nabrala nové obrátky

Obzvlášť "krvavá" bude nejnovější válka mezi Británií a Francií, varovali francouzské farmáře jejich kolegové z druhého břehu La Manche.

BRUSEL - Hovězí válka mezi Francií a Británií se rozhořela s novou intenzitou. Francouzská vláda totiž ve středu večer oznámila, že nezruší zákaz dovozu britského hovězího masa do země. Tím mimo jiné nalila olej do ohně Evropské komisi, která na francouzské rozhodnutí zareagovala strohým oznámením, že je připravena dovléct Paříž před Evropský soudní dvůr. Rozhodnutí francouzské vlády přišlo poté, co vlivná agentura pro bezpečnost potravin AFSSA v pondělí večer sdělila, že zrušení embarga není bez rizika. V závěrečné zprávě říká, že "nezávadnost masa sice nelze kvantifikovat, riziko nákazy však není nulové a možnost vzniku nové epidemie trvá". Nedostatečné záruky o nezávadnosti britských steaků uvrhly Francii a Británii do nové krize právě vpředvečer summitu Evropské unie v Helsinkách. Hrozí, že spor o maso převáží a zastíní společné zájmy obou zemí v celoevropském kontextu a to na úkor celé EU.

Se zdravím lidí se nežertuje!

Ještě ve středu v noci britský premiér Tony Blair telefonoval svému francouzskému protějšku, aby mu vysvětlil, že jeho rozhodnutí považuje za "naprosto nesprávné". "Za poslední tři týdny jsme udělali maximum, abychom uspokojili Paříž a dosáhli řešení diplomatickou cestou. V této chvíli už existuje jediné řešení: soud," řekl včera britský ministr zemědělství Nick Brown. Lionel Jospin krok svého kabinetu bránil tvrzením, že v sázce není je zdraví všech evropských spotřebitelů. "S ohledem na studie AFSSA si vláda nemůže dovolit zrušit embargo," dodal francouzský premiér, aniž by vzal v potaz stanovisko nezávislé vědecké komise svolané na popud Bruselu, která britské hovězí prohlásila za nezávadné. Dodal zároveň, že Francie není se svým rozhodnutím jediná: britské maso stále odmítá dovážet 40 zemí světa, např. i USA či Německo. To ale už oznámilo, že embargo zruší po přijetí příslušného zákona v únoru 2000. "Toto není válka proti Británii. Nelze si zahrávat se zdravím milionů lidí!" zdůraznil v rozhlasovém interview Jospinův ministr pro evropské záležitosti Pierre Moscovici. Odvetnou obchodní válku Británie kategoricky vyloučila. Hubert Védrine, šéf francouzské diplomacie, se včera usilovně snažil zmírnit rozbouřené emoce na obou stranách kanálu La Manche. Ujistil, že stanovisko Paříže není definitivní. Poté Evropskou unii vyzval k přijetí jasných norem o označení a identifikaci britského masa a sekundárních hovězích výrobků. Na otázku, zda např. přísnější pravidla pro rychlé stažení britského masa z trhu EU Francii uspokojí, ale Védrine neodpověděl. Zatímco francouzští farmáři rozhodnutí své vlády nadšeně kvitovali, zemědělští odboráři z druhého břehu La Manche po celý den apelovali na občany království, aby si dobře rozmysleli, než koupí francouzský výrobek a radši dali přednost domácí kvalitě. Jeden z nich, Ben Gill, Francouzům vzkázal, že tato válka bude "obzvlášť krvavá". Komisař pro ochranu spotřebitelů David Byrne řekl, že celá komise je francouzským postojem "extrémně zklamaná". Zároveň dodal, že je připravena velmi brzy přistoupit k dalším právním krokům proti Francii. "Komise nepřipustí, aby členský stát vydělával na tom, že svévolně porušuje zákony EU," dodal Byrne v narážce na výhody, které vytěžili z tříletého embarga francouzští farmáři.

Kateřina Šafaříková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info