Zemědělcům uvažovaná kvotace mléka vůbec nevoní

Noviny Vysociny (Agroweb) 10.12.1999

Zemedelcum uvažovaná kvotace mléka vubec nevoní

Zootechnici zemedelských spolecností a družstev okresu za prítomnosti zástupcu akciové spolecnosti Zemedelské zásobování a nákup (ZZN), hodnotili letošní rok z pohledu živocišné výroby.

Reditel ZZN František Tuma za spolecnost, která je významným výrobcem krmných smesí nejen v rámci okresu, poukázal na dobrou spolupráci s desítkami odberatelu "výkupáckých" krmných smesí pro výživu skotu, prasat i drubeže. "K naší cinnosti mohu ríci, že se nám v roce 1999 podarilo navýšit produkci o šest procent a tím jsme udrželi nejprednejší postavení na trhu, práve v oblasti krmných smesí. Podíl na tom má kvalita nabízených krmných smesí díky modernizaci technologických celku pro zpracování obilí na krmiva. Tak napríklad mužeme vyrábet speciální smes pro drubež nebo i drtit granule, což odberatelé už delší dobu požadovali."

Vyšší farmárská cena

Pozornost vzbudilo vystoupení Liam Kinsela z Irska, jinak poradce EU pro mléko a mlécné výrobky. Ten se také snažil obhájit i v CR pripravované zavedení kvót pro produkci mléka. Vylícil situaci farmáru v Irsku, kterí se zabývají živocišnou výrobou. "Predne, v Irsku je 1 300 000 dojnic s prumernou rocní užitkovostí 4700 litru na dojnici. Farmárská cena za litr mléka, vyjádreno v ceských korunách, je v rozpetí devet až devet padesát za litr. Náklady na litr mléka jsou na farme od trí do šesti korun. Ale zde musím ríci, že do této nákladové ceny žádný farmár nezapocítává vyplácenou mzdu, protože se prakticky vždy jedná o rodinnou farmu." Prímo ke kvotaci produkce mléka krome jiného zástupce EU rekl, že v Irsku je už uplatnována od roku 1984. Stanovené a závazné podmínky jsou nejen dodržovány, ale i sledovány a prekrocení limitu produkce mléka citelne sakciováno.

Citelné sankce

Napríklad za každý "prekrocený" litr mléka nad stanovenou kvótu muže farmár zaplatit v prepoctu až 15 ceských korun. Kvotace v rámci EU bude platit nejméne do roku 2006. Ovšem, i zemedelci na Havlíckobrodsku zavedení kvót pro produkci mléka není nijak vítáno. Jak zaznelo v diskusi, výroba mléka se už o 50 procent snížila a navíc rada zemedelcu od devadesátých let hodne investovala do modernizace stájí i dojíren a nyní budou donuceni vyrábet jen tolik mléka, kolik jim kvóta urcí. Ale, a bohužel, jak bylo zástupcem EU zdurazneno, trendem v zemedelství je neinvestovat do produkce, ale podpory venkova ve smyslu rozvoje turistiky a zachování kulturního dedictví. Jeden zootechnik suše a s trochou nadsázky konstatoval, že klidne za nekolik let mužeme být na Havlíckobrodsku vesnice co vesnice skanzenem, kde budou turistum nabízet zvykoslovné pecivo.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info