Kučera: Zavádět zelenou naftu dnes je velká chyba

Agrární noviny (Agroweb) 9.12.1999

Kucera: Zavádet zelenou naftu dnes je velká chyba

Zámer naplnit heslo o "zelené nafte" z volebních programu CSSD, KDU-CSL a KSCM pravdepodobne zvítezí nad rozumem a tyto strany prohlašují zavedení tzv. "zelené nafty" již pro príští rok. Uvádí se to v dnešním prohlášení stínového ministra zemedelství Miloslava Kucery, které mají Agrární noviny k dispozici.

"Nejcastejším argumentem techto stran bylo, že jde o opatrení, které má pomoci našim zemedelcum a je kopírováním zvyku v Evropské unii. Bohužel jde o vítezství síly zvednutých paží nad rozumem a vítezství populistického utrácení penez nad reálnou možností, jak zemedelcum dlouhodobe pomoci," tvrdí Kucera. Na príkladech u výroby mléka masa lze podle nej jasne prokázat, že pokud stát zacal pres dotace zvýhodnovat prvovýrobce techto komodit a ti si díky své atomizaci nedokázali farmárské ceny dlouhodobe proti zpracovatelum a obchodníkum obhájit, skoncily nakonec tyto dotace práve u obchodníku a zpracovatelu. Skoncily u nich budto tím, že zemedelci nevydreli tlak cenových požadavku a došlo ke snížení odbytových cen nebo se neubránili prodloužení doby splatnosti za své dodávky surovin. Obnovit výši puvodních cen nebo lhuty splatnosti se nedarí, protože k tomu je zapotrebí výrazne vetší vyjednávací síly, než pro jejich pouhé udržení. Lze proto konstatovat, že presto, že tok poskytovaných dotací najde svoji konecnou spotrebitelskou adresu až u zpracovatelu a obchodníku, nejvíce závislí na jejich dalším poskytování jsou stejne prvovýrobci. Pokud by totiž poskytování techto dotací ustalo, dotklo by se to predevším prvovýrobcu dalším snížením cen nebo prodloužením doby splatnosti.

"Zelená nafta" je sice standardní podpora poskytovaná zemedelcum ve státech Evropské unie, ale zacala jim být poskytována až po jejich konsolidaci v odbytových družstvech a dalších organizacích. Naši prvovýrobci se teprve do odbytových organizací zacínají formovat. Jejich vyjednávací síla teprve utvárí. Když nastartujeme zvýhodnování prvovýrobcu pres "zelenou naftu" nyní, budou to pouze další peníze sice poskytované z resortu zemedelství, ale ve své nejvetší cásti koncící v rukou obchodníku. S vysokou pravdepodobností tak ale skoncí natrvalo. Pokud bychom dokázali pozdržet zavedení tohoto institutu o takovou dobu, než se odbytové organizace prvovýrobcu nejenom ustaví, ale i patricne ustálí a získají patricný vliv, byla by pak tato pomoc skutecne dlouhodobe poskytována práve jim a tyto financní prostredky by mohly pomáhat našim prvovýrobcum v konkurenci proti obdobným podnikatelum v zahranicí. Bohužel takto zavádená podpora bude sice trvale vykazována jako pomoc státu našim zemedelcum, ale pomáhat již ve skutecnosti nebude. Sice tak priblížíme statistickou podporu našich zemedelcu zemedelcum v EU, ale fakticky jim nepomužeme. Je smutným faktem, že se zemedelci sdružují a organizují pouze dobe, když jim je težko. V dobách, kdy se jim darí "jakž takž", myšlenky na sdružování odbytu odmítají. Abychom jim vývojove pomohli, musíme používat nástroje zemedelské politiky práve ve prospech tohoto vývoje.

"Nemyslím si, že jde o krok z neznalosti nebo ze špatného pochopení souvislostí. Jde pouze o populistický krok, který má presvedcit zemedelci, že jim autori chtejí pomáchat. To, že ve výsledku jde pouze o utrácení penez bez potrebného efektu autory tohoto kroku nezajímá. Bohužel tak zase jednou vítezí politikarení nad zdravým hospodarením ci selským rozumem," uvádí se v dokumentu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info