Identifikace a evidence zvířat je možná jen podle Nařízení Rady

Agrární noviny (Agroweb) 9.12.1999

Identifikace a evidence zvírat je možná jen podle Narízení Rady EU

Jak vyplývá ze soucasné praxe, mnozí chovatelé nejsou dostatecne obeznámeni s povinností zajistit identifikaci a evidenci chovaných zvírat. AN to sdelil tiskový mluvcí SVS CR Josef Duben.

Veterinární zákon c. 166/1999 Sb. stanoví v § 5, odstavci 1, písmeno f výslovne: "jde-li o chovatele skotu, prasat, ovcí, koz, koní a zvere ve farmovém chovu, (musí) plnit povinnosti stanovené zvláštními právními predpisy (zákon c. 240/1991 Sb.) k identifikaci a evidenci techto zvírat, a v souladu s tím vést vlastní záznamy o druhu, pohlaví, identifikacních císlech, poctech a premístování techto zvírat."

Prestože se objevují názory ve smyslu proc trvat na znacení známkami, když jde v podstate o zastaralý zpusob evidence, je soucasná praxe v EU taková, že ušní známky jsou u skotu jediným uznávaným zpusobem znacení zvírat. Evropská komise sice konstatovala, že bude uvažovat o zavedení cipu, to je však prece jen hudbou budoucnosti.

O nutnosti dokonalé evidence a identifikace zvírat hovorili na Státní veterinární správe pracovníci TAIEXu (Úradu pro technickou pomoc a výmenu informací Evropské komise) pri jednání v Praze na pocátku listopadu. Na konci mesíce pak nejnoveji v dokumentu o tomto jednání, které v Bruselu obdržel Josef Holejšovský, ústrední reditel SVS, k vyjádrení. Dokonalá evidence je podle nej jednou ze základních podmínek, na jejichž základe se budeme moci podílet na spolecném evropském trhu.

Uplynulých skoro 14 dní pak strávil Josef Vitásek, vedoucí odboru ochrany zdraví zvírat a reprodukce, a Oldrich Valcl, vedoucí odboru informatiky na školení ve Velké Británii, které bylo venováno práve dokonalé identifikaci zvírat a dokonalé evidenci. Podle Josefa Vitáska se v Ceské republice v soucasné dobe dokoncuje zavedení systému identifikace a registrace skotu v souladu s Narízením Rady EU c. 820/97. Uvedený systém zahrnuje následující:

a) ušní visacky pro individuální identifikaci zvírat,

b) pocítacovou databázi,

c) pruvodní doklady pro zvírata,

d) individuální registry držené na každém hospodárství.

Pocítá se s tím, že uvedený systém by mel do poloviny roku 2000 pokrýt celou populaci skotu. Cílem tohoto systému je možnost dohledat veškeré presuny od narození do smrti zvírete, což významne usnadní prípadné dohledání zdroju nákaz.

To, že je v soucasné dobe v zemích EU praktikován systém ušních známek nikterak není v rozporu s požadavky na elektronické znacení zvírat. O použití tohoto systému v budoucnu EU uvažuje. Je to však otázkou ješte mnoha jednání a my jsme v situaci, kdy musíme akceptovat soucasnou praxi. Ve zmíneném Narízení Rady v clánku 4, odstavci 7 se výslovne uvádí: "Nejpozdeji 31. prosince 2000 Rada, jednající na základe zprávy Komise doprovázená jakýmikoliv návrhy, rozhodne o možnosti zavedení elektronické identifikace, na základe pokroku dosaženého na tomto úseku."

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info