Pražské pivovary soudí, že Prazdroj hodlá vytunelovat Radegast

ZN - 10.4.1998

Pražské pivovary soudí, že Prazdroj hodlá vytunelovat Radegast

Praha - Pražské pivovary se domnívají, že Plzenský Prazdroj tuneluje Pivovar Radegast. V souvislosti s plánovanu fúzí Plzenského Prazdroje se spolecností Radegast Group to vcera rekl financní reditel Pražských pivovaru Miroslav Jersák. Generální reditel Plzenského Prazdroje Vladimír Perina to však oznacil za naprostý nesmysl.

Jersák vycházel z toho, že podíl Prazdorj ena trhu lahvového piva v CR byl loni v lednu 30,61 procenta, zatímco podíl Radegastu 14,89 procenta. Letos v lednu se podíl Prazdroje na tomto trhu zváýšil na 36,34 procenta, zatímco podíl Radegastu se snížil na 8,91 procenta. To bylo podle Jersáka v dusledku snížení cen plzenského lahvového piva a naopak udržování vyšších cen u lahvového Radegastu.

Majitelé obou spolecností jednají podle Jersáka zrejme ve shode a jde pouze o to, aby Prazdroj prevzal dosavadní trhy Radegastu, nikoli o výrobní kapacity této spolecnosti. Fúze Plzenského Prazdroje s Pivovarem Radegast byla podle Jersáka de facto dokoncena prodejem IPB japonskému bankovnímu domu Nomura. Podle generálního reditele Plzenského Prazdroje Vladimíra Periny jde o zcela úcelove použité údaje a manipulaci s informacemi. Navíc, jak rekl, spolecnost Bass jako akcionár Radegastu má v predstavenstvu Radegastu svoje zástupce, a to, že poklesl prodej Radegastu, je mimo jiné také projevem neschopnosti Bassu, který neco podobného pripustil. Soucasne Perina poukázal, že podobný pokles vykazují také Pražské pivovary, kde je Bass majoritním vlastníkem.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info