Máme rádi kuřata
03.04.1998 | Večerník Praha
Vecerník Praha - 3.4.1998
Máme rádi kurata
Sdružení drubežárských firem je zájmové profesní sdružení, které zastupuje 80 procent výrobcu. Jejího reditele ing. Jirího Špicky jsme se zeptali, jaký je vývoj produkce a spotreby drubeže a drubežích výrobku u nás.
Podle jeho slov se vloni nakoupilo a zpracovalo 195,4 tisíce tun drubeže, z toho 165 tisíc tun kurat. "Je to nejvíce drubeže v historii Ceské republiky," rekl nám reditel Špicka. "Teší nás zvlášte znacný nárust spotreby kurat. Jestliže jsme v roce 1990 spotrebovali 149 tisíc tun, loni to bylo o témer 50 tisíc tun více."
Ani kruty nejsou na okraji zájmu spotrebitelu, loni jsme zkonzumovali 15 tisíc tun, a to prevážne kruty stredne velké (od 4 do 6 kilogramu). Ty nad 15 kilo jsou urcené na porcování.
Chybejí nám kachny a husy," priznal se reditel Špicka. Velké podniky je prestaly produkovat pro vysokou pracnost a soukromníci je chovají jen poskrovnu. Znamená to, že pravá ceská kachna a husa pozvolna mizejí z našeho jídelnícku a nahrazuje je madarská nebo cínská. Loni se u nás nakoupilo a zpracovalo jen 400 tun hus a 3600 tun kachen. Paradoxem je, že kachna nebo husa vyrobená v Cechách je o deset korun na kile dražší než madarská. A obchodníci se chovají tržne.
mw
Další články v kategorii
- Bublinkový čaj udělal miliardáře z půltuctu Číňanů. Trh je však stále těsnější (23.04.2024)
- Chladné počasí zastavilo rojení kůrovce, hrozba kalamity je zatím malá (23.04.2024)
- V Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů (23.04.2024)
- ČSÚ: Většina potravin v dubnu meziměsíčně zdražila, nejvíce jablka (23.04.2024)
- Drůbeží peří lze metodou českých vědců zpracovat na hnojivo pro rostliny (23.04.2024)