ZELENINA - 1.4.1998

Situace na domácím trhu

Zásobování zeleninou je ve vetšine prípadu vyrovnané a v maloobchodní síti je spíše u vetšiny zelenin mírný prebytek nad poptávkou. Týká se to predevším zelenin, které jsou dovážené a nejsou nabízeny z domácích zdroju. Poptávka po zelenine se mírne snižuje, což souvisí s relativne vysokými cenami. Zvetšuje se podíl kupujících, kterí žádají malá množství.

U koštálovin se snižuje prebytek zelí, zvyšuje se podíl zelí z dovozu a ceny se mírne zvyšují. Nabídka kvetáku se ustálila v mírném prebytku, opet se zhoršuje kvalita a zvetšuje se diference mezi jeho minimální a maximální cenou. Pro další období ocekáváme spíše snižování cen s ohledem na dobíhající sklizne v dovozových oblastech. Zvetšuje se nabídky kedluben a dochází ke snižování cen. Obdobný trend mužeme ocekávat i pro budoucí období. Nabídka kapusty se zvyšuje a ocekáváme menší pokles cen.

U korenových zelenin je situace obvyklá pro toto období. Nabídka zustává nad poptávkou u celeru, petržele i mrkve a jejich ceny se mírne zvyšují. Obdobný trend ocekáváme i pro budoucí období. Výraznejší zmeny neocekáváme ani v souvislosti s možnou nabídkou svazkované karotky. Zvyšuje se nabídka redkvicky a pro budoucí období mužeme ocekávat snižování cen. K výraznejšímu poklesu však dojde až zacátkem kvetna, kdy pokud se pocasí výrazne nezhorší, mužeme ocekávat již vetší dodávky od našich pestitelu.

U cibulových zelenin se snižuje nabídka cibule, na trhu však nevzniká výrazný nedostatek. Situace je v podstate rešena vysokými cenami. Zvetšuje se nabídka cerstvé cibule svazkované, kde ocekáváme postupné snižování cen. Vetší zlom však až v polovine kvetna. Nabídka póru z domácí produkce se snižuje a dochází k nárustu cen. V tomto trendu neocekáváme výraznejší zmeny.

U salátových zelenin se stále zvyšuje nabídka salátu hlávkového, zvetšuje se jeho hmotnost a v souvislosti s tím se ceny jen pomalu snižují. Dovozovému salátu konkuruje i omezená domácí produkce. Vetší zlom však mužeme ocekávat až zacátkem kvetna. Pekingské zelí je v podstate jen z dovozu a ocekáváme, že ceny budou stabilizované.

Plodové zeleniny jsou na našem trhu pouze z dovozu a jejich ceny jsou závislé predevším na zdrojích dovozu. Ocekáváme, že z jižních oblastí se bude dovoz zvyšovat a ceny se mohou mírne snižovat. Na trhu se objevují obvyklé zdánlive mimorádné poklesy, které jsou ovlivnovány výprodejními cenami zboží, které již není dále skladovatelné. Vyšší ceny se zrejme budou držet u velkoplodé papriky z Holandska.

Ocekávaný vývoj v CR

V první polovine dubna ocekáváme:

- mírné zvyšování cen zelí, snižování u kapusty a kedluben z dovozu

- stabilizaci až mírné snižování cen kvetáku

- stabilizaci až mírné zvyšování cen mrkve a dalších korenových zelenin

- snižování cen redkvicky

- mírnejší zvyšování cen cibule a póru

- výraznejší snižování cen hlávkového salátu, zvyšování u pekingského zelí

- stabilizaci cen papriky, zvyšování u rajcat a snižování u salátových okurek

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info