Lux trvá na dovozní kvótě

Právo - 26.1.1998

Lux trvá na dovozní kvóte

Ministerstvo zemedelství (MZe) nadále trvá na oprávnenosti duvodu, které vedly k zavedení dovozní kvóty na jablka. Uvedla to v pátek tisková mluvcí MZe Marcela Dvoráková v reakci na prohlášení mluvcího zemedelského komisare Evropské unie (EU), že rozhodnutí vlády CR považuje Evropská komise za "neoprávnené".

Mezi duvody, které MZe predkládalo vláde, byl na prvním míste narustající trend dovozu jablek do CR. V roce 1995 jich bylo dovezeno 29 245 tun a za prvních deset lonských mesícu již 44 861 tun. Úroda jablek pritom v CR loni podle údaju Ovocnárské unie dosáhla 136 tisíc tun, pricemž spotreba v tuzemsku se odhaduje na 92 tisíc tun.

Stále pretrvává též asymetrie mezi podmínkami vstupu jablek z EU na trh CR a mezi možnostmi, jaké mají naši producenti pri prodeji jablek na tamní trhy. Dovozní cena konzumních jablek z EU (v roce 1996 cinila 14,40 Kc/kg, loni 11,20 Kc/kg) je vlastne cenou poskliznove neupravených jablek. Pri vstupu na trhy EU byla loni kvuli ochranárským opatrením EU nejnižší možná prodejní cena jablek podle MZe 18,20 Kc/kg (podle ovocnáru 20,74 Kc/kg), což jablka ciní neprodejnými. V lonském roce jich bylo z CR do EU vyvezeno jen asi 450 tun.

- sp

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info