Teplé počasí ohrožuje sady meruněk a broskví

Slovo - 7.1.1998

Teplé pocasí ohrožuje sady merunek a broskví

Brno - Meteorologická predpoved, podle níž by teploty mohly koncem týdne dosáhnout až dvanácti stupnu, vyvolává mezi ovocnári znacné obavy. Teplé lednové pocasí je nebezpecné zvlášt pro teplomilné stromy, ke kterým u nás patrí merunky a broskve. "Nejvíce jsou ohroženy merunky a broskve, jejichž puvodní domov je v Asii. Pri prudkých teplotních zvratech, k jakým dochází po období extrémne teplého lednového pocasí, muže rozdíl teplot dosáhnout i dvaceti stupnu, a to je pro citlivé stromy kritické," ríká Miroslav Sedlácek z Moravskoslezské ovocnárské unie.

Nebezpecné je podle Sedlácka pro stromy i lednové slunce, které urychlí probuzení drevin ze zimního klidu. Když pak prijde pokles teploty, bývá zlikvidována nejen úroda, ale mohou odumrít i celé stromy. "Období klidu totiž u merunek koncí v polovine ledna. Když mají v této dobe dost vláhy a tepla, zacne proudit míza a nalévat se pupeny," rekl Slovu Miroslav Sedlácek. riziko je letos o to vetší, že byl suchý podzim a stromy nestacily nacerpat potrebné živiny.

Náznaky vlastního probouzení stromu nejsou zatím podle ovocnáru patrné, dají se však ocekávat v nejbližší dobe. Krome teplomilných merunek a broskví muže náhlý príchod mrazu poškodit i trešne, višne, angrešt a rybíz, nebezpecí ale není tak velké, protože se probouzejí o neco pozdeji. Prípadný teplotní zlom by nemel ohrozit ozimé obiloviny, které kvuli nedostatku vláhy nestacily príliš vyrust a jsou nyní ve vegetacním klidu.

Nebývale teplé pocasí zatím nijak neohrožuje ani vinnou révu. "Réva je v hlubokém klidu a jekékoli zmeny teplot jí zatím nevadí. Poškodit by ji mohly jen extrémne silné mrazy, jako tomu bylo loni," zhodnotil situaci na vinohradech zemedelský inspektor Jaromír Cepicka ze Znojma.

- dan

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info