Hru o jablka převzal po Klausovi i nový vládní kabinet

ZN - 9.1.1998

Hru o jablka prevzal po Klausovi i nový vládní kabinet

- Již druhým rokem cekají domácí ovocnári, až je stát vezme pod svá ochranná krídla

Praha/Brno - Rozhodnutí o zavedení kvóty na dovoz 20 000 tun cerstvých jablek do Ceské republiky odložil nový vládní kabinet na 21. leden s tím, že jde o duležitou politickou otázku zejména z hlediska vztahu k Evropské unii. Zhruba 90 procent z loni dovezených asi 50 tisíc tun cerstvých jablek k nám totiž putuje ze státu EU, zbývajících 10 procent pak z ostatních zemí. Nekterí ministri také vyjádrili podle ministra-mluvcího vlády Vladimíra Mlynáre obavy, zda byla dodržena všechna procedurální pravidla pri jednání s EU.

Návrh na uplatnení kvóty u jablek, který projednávala už odstupující Klausova vláda 17. prosince, ale nedospela k záveru, opetovne predložil novému kabinetu ministr zemedelství Josef Lux. Jak nedávno uvedl, "jestliže dovozy jablek z EU ciní témer 50 procent jejich tuzemské spotreby, je to již samo o sobe dostatecným duvodem k zavedení dovozní kvóty u této komodity". Podle Ministerstva zemedelství vážne ohrožují dovozy dotovaných jablek tuzemské pestitele, a proto se snažilo omezit dovoz jablek do CR kvótou již loni na jare, což se však kvuli zápornému stanovisku Ministerstva prumyslu a obchodu CR nepodarilo.

Vzhledem k lonské domácí nadúrode jablek jsou ovocnári podle tajemnice Moravskoslezské ovocnárské unie (MSOU) Jiriny Homolové schopni dodat na trh až 300 000 tun jablek. Predseda MSOU Jaromír Cepicka doplnil, že spotreba jablek v CR navíc klesá, napr. v uplynulých peti letech z 20 na 20 kilogramu na osobu za rok. Presto je podle neho nutné mít rocne v CR k dispozici kolem 200 000 tun jablek. Je proto zapotrebí, aby omezený dovoz byl uskutecnen v predjarí a v odrudách, které se u nás nevyskytují, napr. Grammy Smith nebo Jonagold.

Napríklad v uplynulém roce bylo do CR podle Cepicky dovezeno pres 47 000 tun jablek. Nabídku zajistily predevším supermarkety se zahranicní úcastí, které prodávají ovoce a zeleninu výlucne ze svých materských zemí. "Naopak ceští ovocnári, kterí mají více než 20 000 hektaru sadu, nemohou v zemích EU své výpestky uplatnit. Platí pro ne vysoká vstupní cena, kterou na konzumní jablka uvalila Unie, aby zabránila jejich dovozum," rekl.

- jež, bí

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info