Mnohé mlékárny neunesou vyšší platby za mléko

ZN - 2.1.1998

Mnohé mlékárny neunesou vyšší platby za mléko

Praha - Na hrozící možnost bankrotu mlékáren upozornují nekterí odborníci v souvislosti s vyšší minimální garantovanou cenou, kterou musí platit v letošním roce zpracovatelé výrobcum mléka. Od 1. ledna se totiž zvýší minimální garantovaná cena za litr mléka z 6,80 na 7,50 Kc. Prípadnou restrukturalizaci tuzemského mlékárenského prumyslu však zároven oznacují za žádoucí. Zpracovatelské kapacity na mléko jsou v CR vyšší, než ciní jeho stávající produkce, tudíž mlékárny cástecne kompenzují nedostatecné využití kapacit v cenách svých výrobku.

Pokud budou mlékárny nuceny svým dodavatelum platit za mléko více než dosud, jejich náklady se ješte zvýší a sníží se jejich konkurenceschopnost na nabitém domácím trhu. Proto budou nekteré mlékárny muset bud zmenit výrobní program, nebo zkrachují. Tím by se ovšem naplnily kapacity zbývajících zpracovatelských podniku a zvýšila by se jejich efektivita.

Zdražení vstupní zpracovatelské suroviny, kterou je pro mlékárny mléko, by nutne nemuselo znamenat razantní zvýšení cen mlékarských výrobku. Ztráty z nevyužité kapacity mlékáren, které se do cen v soucasné dobe promítají, by totiž neexistovaly.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info