Na poplatcích za amoniak zemědělci ušetří

ZN - 23.1.1998

Na poplatcích za amoniak zemedelci ušetrí

Praha - Až nekolik desítek milionu korun by mela podle hrubých odhadu dosáhnout rocní úspora financních prostredku zemedelcu v dusledku platnosti nových emisních faktoru pro stanovení úniku amoniaku z chovu hospodárských zvírat. Podle údaju Výzkumného ústavu zemedelské ekonomiky cinil dosud rocní objem poplatku za emise amoniaku v CR asi 56 milionu korun. Informovalo o tom tiskové oddelení Ministerstva zemedelství.

Podle ministerstva jsou schválené faktory kompromisem stanoveným na podklade autorizovaných merení a emisních faktoru ze zemí Evropské unie a Slovenska. Ve srovnání s predchozími faktory, podle nichž vykazovali zemedelci emise amoniaku ješte vloni, jsou nové limity mnohem príznivejší pro chovatele skotu i drubeže.

Orientacne lze ríci, že napríklad u kategorie dojnic ve stelivovém chovu budou letošní poplatky cinit zhruba 38 až 52 procent poplatku v roce lonském, u jalovic to bude napríklad 43 až 59 procent. U drubeže by mel cinit letošní poplatek u nosnic 47 procent jeho lonské úrovne a u brojleru asi 70 procent.

Všichni chovatelé, kterí chovají hospodárská zvírata v rozsahu velkého ci stredního zdroje znecištování ovzduší, jsou podle Ministerstva zemedelství povinni oznámit do 15. února letošního roku výpocet poplatku za letošní kalendární rok.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info