OPATŘENÍ k výskytu slintavky a kulhavky v Číně

STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVA

Ceské republiky

Tešnov 17, 117 05 PRAHA 1

Všem OVS a MeVS, PVS, SVÚ, KVL, Brno, ODI Brno, VO Hlucín

O P A T R E N Í k výskytu slintavky a kulhavky v Cíne

Podle informací FAO uvedených v EMPRES Bulletin c. 3 - ríjen 1997 byla zjištena slintavka a kulhavka typu A a ASIA 1 v provincii Yunnan pri hranici s Myanmarem. V ohnisku bylo odporaženo celkem 3.570 zvírat, z toho bylo 2.470 zvírat nemocných. V zemi se vakcinuje.

Vzhledem k výskytu slintavky a kulhavky v Cíne se N E P O V O L U J E

dovoz a tranzit živých vnímavých zvírat (skotu, prasat, ovcí, koz a dalších sudokopytníku), cerstvého chlazeného a mraženého masa, vnitrních orgánu, mléka, surových kuží, strev a tepelne neopracovaných potravin, surovin a tepelne neopracovaných krmiv z techto zvírat a to vcetne neobchodního zboží.

Pri dovozu a tranzitu povolených komodit, podléhajících veterinární kontrole, je nutné vyžadovat doklad o provedené dezinfekci dopravního prostredku pred vstupem na území CR.

Pracovníkum PVS se prikazuje kontrolovat, zabavovat a neškodne odstranit tepelne neopracované živocišné suroviny a potraviny, které by mohly být nositeli viru SLAK, osobám cestujícím ze zeme výskytu.

Zákaz dovozu se netýká následujících potravin a surovin živocišného puvodu:

a) mléka a mlékárenských výrobku, které byly podrobeny tepelnému ošetrení pri teplote min. 72oC po dobu 15 vterin (to se týká i výrobku ruzných zmrzlinových smesí, sýru apod., k jejichž výrobe bylo použito tepelne ošetrených živocišných surovin za výše uvedených podmínek),

b) masných výrobku, které byly tepelne ošetrené a u nichž teplota v jádre výrobku dosáhla min. 70oC po dobu 10 min. a u masných konzerv, které byly podrobeny tepelnému efektu F3.

Zákaz se nevztahuje na surové a vycinené kuže, podrobené nekterému z následujících ošetrení:

- nasolení morskou solí doplnenou 2% uhlicitanu sodného trvající 7 dní,

- základní ošetrení vápnem s hodnotou pH 12-13 po dobu 8-10 hod., následované vhodnou neutralizací vápna a ošetrení kyselinou s hodnotou pH 1-3 po dobu 8-10 hod.,

- ošetrené kuže musí být úcinne oddeleny od kuží neošetrených.

Zákaz dovozu a pruvozu se dále netýká masa lichokopytníku, drubeže, králíku a výrobku z nich, vajec a vajecných výrobku, ryb a rybích výrobku, masa zajícu, bažantu, koroptví a další drobné zvere, medu a hlemýždu.

Dovoz a pruvoz živocišných produktu uvedených pod bodem a), b) musí být doprovázen veterinárním atestem osvedcujícím, že byly splneny požadavky tepelného ošetrení techto potravin a surovin.

MVDr. Antonín K o z á k, ústrední reditel

Na vedomí:

Ministr zemedelství CR

Ministerstvo zahr. vecí CR

Generální reditelství cel MF CR

Ministerstvo obrany - dr. Hrzal

Ministerstvo vnitra - dr. Hajšel

CTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info