Rektoři chtějí pět miliard navíc

Vysoké školy jsou připraveny při větší podpoře státu přijmout o 15 tisíc studentů více

Zástupci vysokých škol se ani při včerejší schůzce s premiérem Milošem Zemanem nedozvěděli, o kolik hodlá vláda zvýšit výdaje na vysoké školství, ale vítají zájem vlády o vysokoškolské vzdělávání.

O pět miliard korun vyšší státní dotaci než v letošním roce potřebují vysoké školy na změny, které by chtěly provést ve vzdělávání. Uvedli to po včerejším jednání s premiérem Milošem Zemanem členové vedení České konference rektorů. "Pětimiliardová státní dotace by již v příštím roce například umožnila přijetí vyššího počtu studentů, kterých by mohlo být možná až 60 tisíc," řekl po schůzce s premiérem předseda České konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm.

Ministr školství Eduard Zeman zdůraznil, že premiér přislíbil rektorům podporu při sestavování rozpočtu. "V tuto chvíli odmítám říci sumu. Jednání bylo ale velmi úspěšné pro celé školství. Probrali jsme konstruktivní věci, zejména směřování rozvoje vysokého školství a strukturu oborů," uvedl ministr. Zdůraznil přitom, že ho čekají ještě další dvě kola vyjednávání s Ministerstvem financí o rozpočtu jeho resortu na příští rok a nepovažoval by za taktické prozrazovat nyní sumy, které přicházejí v úvahu. Podle něj však premiér naznačil, že hodlá celému resortu školství garantovat v návrhu státního rozpočtu zvýšení prostředků, které s ministrem Zemanem už dříve přislíbili.

Školství by tak mělo dostat asi o 12 miliard více než letos. Ovšem podle některých informací z Ministerstva financí přichází v úvahu zvýšení výdajů na školství zhruba o 10 miliard.

Wilhelm uvedl, že rektoři předali premiérovi materiál s konkrétními sumami na vzdělávací programy. "Nechceme jen říkat: Dejte nám hromadu peněz, my je potřebujeme. Řekli jsme konkrétně, že potřebujeme vyměňovat studenty do zahraničí, že je nutné obnovovat zastaralé vybavení škol" prohlasil. Současně připustil, že stále počítá se svým záměrem zvýšit až o 10 procent počet studentů Univerzity Karlovy. Podle Wilhelma jsou nyní vysoké školy nuceny hledat vnitřní finanční rezervy. "Ty získáme, pokud citlivě překonstruujeme studijní programy a zlevníme provoz škol," uvedl rektor.

Pokud dostanou vysoké školy přidáno pět miliard, budou realizovat své programy podle Wilhelma velice rychle. "Nezískáme-li je, budeme je realizovat pomalu nebo některé zatím odložíme," uvedl s tím, že vysoké školy se jich přesto nehodlají vzdát. "Rozhovor byl konstruktivní, premiér slíbil udělat, co je v jeho silách ve prospěch školství, protože má zájem na tom, aby se vysoké školy rozvíjely," dodal rektor Univerzity Karlovy. Současně poznamenal, že pokud vláda splní očekávání vysokých škol při sestavování rozpočtu, bude možné hovořit o tom, že se kabinet snaží o pokrok ve vzdělávání.

Ministr Zeman zdůraznil, že výše prostředků pro jeho resort a vysoké školy by měla být známa asi za dva týdny. Současně podotkl, že rektoři s premiérem hovořili v souvislosti s rostoucím zájmem o vysokoškolské studium také o nutnosti restrukturalizovat poptávku po studijních oborech. Podle něho je však třeba, aby rostl počet studentů nejen v magisterských, ale i bakalářských studijních programech, v oborech na vyšších odborných školách a v kursech pořádaných vysokými školami, které patří také do sektoru terciárního vzdělávání.

"Dohodli jsme se na tom, že se teď bude čtrnáct dní intenzívně pracovat nad návrhem rozpočtu a přibližně za dva týdny bude znám už zcela konkrétní návrh zákona," uvedl Wilhelm. Na vysokých školách dochází k větší mzdové diferenciaci, přičemž však vedení průměrnou úroveň pedagogických platů nemůže zvýšit, protože je vázáno celkovým objemem mzdových prostředků.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info