Neprávem vybraná cla dostanou vývozci ovoce nazpátek

Celkový deficit zahraničního obchodu s jablky loni dosáhl čtvrt miliardy.

Oproti očekávání nezlepšila pozici tuzemských ovocnářů ve vztahu k EU tzv. dvounulová dohoda, znamenající oboustranné odstranění cel a subvencí při dojednaných limitech, která platí od letošního července. "Mrzí nás, že EU nebyla na tuto dohodu připravena tak jako my a cla byla i po 1. 7. vybírána. Ze strany EU však byl tento nedostatek uznán a neprávem vybraná cla budou vrácena. Určitě se jedná o posun k lepšímu," řekl HN mluvčí Ministerstva zemědělství Pavel Kovář. "Na dvounulovou dohodu byla naše strana skutečně připravena lépe než Brusel, ale její přínos pro nás je prakticky nulový. Byla sice zkušebně podepsána na celý rok, ale její efekt se s výhradami projevil jenom v červenci," tvrdí tajemník Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

V červenci bylo z ČR vyvezeno zhruba 7000 tun třešní, višní a rybízu za 250 miliónů korun, ale podle Ludvíka z vrácených cel nedostanou čeští ovocnáři ani korunu. Cla budou vrácena obchodním organizacím, které ovoce vyvezly, a protože se prý většinou jedná o tuzemské filiálky obchodníku ze zemí EU, cla si v zemích EU vrátí sami sobě. Export konzumních jablek z ČR je podle Ludvíka prakticky nemožný, protože ze strany EU je vyžadován institut minimální ceny. V Německu se jablka prodávají průměrně za 17 korun, ale jablka z ČR se mohou prodávat za 21 korun, čímž jsou neprodejná. Podle Ludvíka tomu napovídá i obchodní bilance ČR, která za uplynulou sezónu zaznamenala schodek ve výši 250 miliónů korun.

Více než 40 tisíc tun konzumních jablek ze zemí EU, zejména Itálie, bylo dovezeno v uplynulé sezóně 1999/2000, což je meziročně o 11 procent více. "Začínáme novou sklizeň, ale stále se prodávají biologicky mrtvá italská jablka z loňské sklizně," uvedl Petr Dvořák ze společnosti Sady Bílé Podolí na Čáslavku, která hospodaří na 300 hektarech sadů a letos počítá s velmi dobrou sklizní 3400 tun konzumních jablek. Diskuse kolem dovozů ze zemí EU ale nepřeceňuje například předseda Zemědělského družstva Dolany Zdeněk Joudal. Podle něj evropští producenti ne náš trh umísťují přebytky, navíc v době, kdy čeští producenti mají většinou vyprodáno. "Problém dovozů bych nepřeceňoval, ten se vyřeší po našem vstupu do EU, kdy se podmínky úplně narovnají," tvrdí Joudal.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info