Co musí být na obalech potravin

Zákon o potravinách a tabákových výrobcích (110/97 Sb.) provádí Ministerstvo zemědělství několika vyhláškami, které dnešním dnem vycházejí v platnost a které jsou důležité jak pro výrobce, tak pro spotřebitele.

Ministerské vyhlášky určují mnoho technologických požadavků například pro producenty a zpracovatele masa, producenty ryb, zpracovatele a producenty ovocných surovin a výrobků z nich a dále mění tři roky staré vyhlášky mimo jiné pro mléko, zmrzliny a mražené výrobky, čaj, kávu, pekařské výrobky, cukr a cukrovinky. Již od dvacátého srpna je také v platnosti nový zákon o vinohradnictví a vinařství.

Z vyhlášky č. 90/2000 Sb., například vyplývá, že název mléčný nápoj, se kterými se v poslední době na trhu "roztrhl pytel", lze použít u tekutých mléčných výrobků obsahujících více než 50 procent hmotnostních mléka nebo syrovátky. Názvem "sýrový" pak podle stejného předpisu lze označit výrobek, v němž sýr tvoří nejméně 51 procent hmotnostních tohoto výrobku. Přípustné technologické tolerance u sušiny a tuku u sýrů a tvarohů mohou dosahovat až plus čtyři procenta od hodnot uvedených na obalu, u zrajících sýrů se připouští tolerance u sušiny minus jedno procento.

Producenti tzv. hlubokozmrazených zmrzlin a mražených krémů by měli vědět, že tyto výrobky musí přepravovat dopravními prostředky, které umožňují zachování teploty zmrazených potravin minus 18 stupňů C nebo nižší a jsou vybaveny zařízením na registrování teploty vzduchu. Při přepravě se může teplota výrobků zvýšit na minus 15 stupňů C. Záznamy o registrování teploty vzduchu musí být podle ministerstva vedeny a uchovávány po dobu jednoho roku. Co se týká margarínů, označení "rostlinný" od nynějška snese margarín, který byl vyroben výhradně z tuků a olejů rostlinného původu s tolerancí maximálně 2 procent hmotnostních pro obsah tuků živočišného původu z celkového obsahu tuku.

Co se týká kávy a kávovin, tak například v blízkosti názvu výrobku mohou být slova "bez kofeinu", pokud obsah kofeinu v sušině výrobků na bázi kávy nepřesáhne 0,3 procenta u kávového extraktu a 0,1 procenta u kávy pražené. Kromě údajů, které stanoví zákon, se na kávových či kávovinových výrobcích musí uvádět hmotnostní procento obsahu kávy nebo kávového extraktu u kávovin ve směsi s kávou a u kávovinových extraktů. Musí být uveden také možný přídavek cukru.

Všeobecně pro všechny druhy marmelád podle vyhlášky č. 92 platí minimálně pětisetgramový podíl ovoce na jeden kilogram výrobku. U jednodruhových marmelád činí podíl 400 gramů na kilogram, u dvoudruhových 500 gramů a vícedruhových tisíc gramů na kilogram marmelády (z toho maximálně 75 procent jablečné sušiny).

Vinařský zákon

Nový zákon o vinohradnictví a vinařství (č. 216/2000 Sb.) třídí víno domácího původu na stolní víno, jakostní víno, víno s přívlastkem, šumivé víno, perlivé víno, aromatizované víno a likérové víno.

Pro spotřebitele je důležité znát povinnosti výrobců, zejména pokud jde o nutnost označování vín. Všechna vína musí být podle tohoto zákona označena:

- obchodním jménem a sídlem výrobce, popř. distributora,

- názvem vína podle zatřídění,

- obsahem balení,

- označením šarže,

- skutečným obsahem alkoholu v procentech objemových,

- u vín určených na export označením, že bylo vyrobeno v ČR.

Odrůdové jakostní víno se kromě těchto údajů označí těmito údaji:

- názvem vinařské oblasti, ve které byly sklizeny hrozny pro jeho výrobu,

- názvem odrůdy, ze které bylo vyrobeno.

Víno s přívlastkem se navíc musí označit těmito údaji:

- názvem přívlastku a evidenčním číslem jakosti, pod kterým bylo vydáno rozhodnutí ministerstva o jeho zatřídění,

- názvem vinařské oblasti a vinařské obce,

- rokem sklizně hroznů.

Šumivé víno se kromě toho označí ještě:

- názvem druhu vína,

- názvem místa, kde bylo víno vyrobeno, pokud je toto místo odlišné od sídla výrobce,

- názvem vinařské oblasti, ve které byly sklizeny hrozny, pokud jde o sekt vinařské oblasti,

- názvem odrůdy nebo údajem, že víno bylo vyrobeno z hroznů aromatických odrůd, jedná-li se o aromatický sekt,

- údajem, že při výrobě vína bylo použito vína nebo hroznů z dovozu, bylo-li těchto při výrobě vína užito.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info