Co musí být na obalech potravin
01.09.2000 | Hospodářské noviny
Zákon o potravinách a tabákových výrobcích (110/97 Sb.) provádí Ministerstvo zemědělství několika vyhláškami, které dnešním dnem vycházejí v platnost a které jsou důležité jak pro výrobce, tak pro spotřebitele.
Ministerské vyhlášky určují mnoho technologických požadavků například pro producenty a zpracovatele masa, producenty ryb, zpracovatele a producenty ovocných surovin a výrobků z nich a dále mění tři roky staré vyhlášky mimo jiné pro mléko, zmrzliny a mražené výrobky, čaj, kávu, pekařské výrobky, cukr a cukrovinky. Již od dvacátého srpna je také v platnosti nový zákon o vinohradnictví a vinařství.
Z vyhlášky č. 90/2000 Sb., například vyplývá, že název mléčný nápoj, se kterými se v poslední době na trhu "roztrhl pytel", lze použít u tekutých mléčných výrobků obsahujících více než 50 procent hmotnostních mléka nebo syrovátky. Názvem "sýrový" pak podle stejného předpisu lze označit výrobek, v němž sýr tvoří nejméně 51 procent hmotnostních tohoto výrobku. Přípustné technologické tolerance u sušiny a tuku u sýrů a tvarohů mohou dosahovat až plus čtyři procenta od hodnot uvedených na obalu, u zrajících sýrů se připouští tolerance u sušiny minus jedno procento.
Producenti tzv. hlubokozmrazených zmrzlin a mražených krémů by měli vědět, že tyto výrobky musí přepravovat dopravními prostředky, které umožňují zachování teploty zmrazených potravin minus 18 stupňů C nebo nižší a jsou vybaveny zařízením na registrování teploty vzduchu. Při přepravě se může teplota výrobků zvýšit na minus 15 stupňů C. Záznamy o registrování teploty vzduchu musí být podle ministerstva vedeny a uchovávány po dobu jednoho roku. Co se týká margarínů, označení "rostlinný" od nynějška snese margarín, který byl vyroben výhradně z tuků a olejů rostlinného původu s tolerancí maximálně 2 procent hmotnostních pro obsah tuků živočišného původu z celkového obsahu tuku.
Co se týká kávy a kávovin, tak například v blízkosti názvu výrobku mohou být slova "bez kofeinu", pokud obsah kofeinu v sušině výrobků na bázi kávy nepřesáhne 0,3 procenta u kávového extraktu a 0,1 procenta u kávy pražené. Kromě údajů, které stanoví zákon, se na kávových či kávovinových výrobcích musí uvádět hmotnostní procento obsahu kávy nebo kávového extraktu u kávovin ve směsi s kávou a u kávovinových extraktů. Musí být uveden také možný přídavek cukru.
Všeobecně pro všechny druhy marmelád podle vyhlášky č. 92 platí minimálně pětisetgramový podíl ovoce na jeden kilogram výrobku. U jednodruhových marmelád činí podíl 400 gramů na kilogram, u dvoudruhových 500 gramů a vícedruhových tisíc gramů na kilogram marmelády (z toho maximálně 75 procent jablečné sušiny).
Vinařský zákon
Nový zákon o vinohradnictví a vinařství (č. 216/2000 Sb.) třídí víno domácího původu na stolní víno, jakostní víno, víno s přívlastkem, šumivé víno, perlivé víno, aromatizované víno a likérové víno.
Pro spotřebitele je důležité znát povinnosti výrobců, zejména pokud jde o nutnost označování vín. Všechna vína musí být podle tohoto zákona označena:
- obchodním jménem a sídlem výrobce, popř. distributora,
- názvem vína podle zatřídění,
- obsahem balení,
- označením šarže,
- skutečným obsahem alkoholu v procentech objemových,
- u vín určených na export označením, že bylo vyrobeno v ČR.
Odrůdové jakostní víno se kromě těchto údajů označí těmito údaji:
- názvem vinařské oblasti, ve které byly sklizeny hrozny pro jeho výrobu,
- názvem odrůdy, ze které bylo vyrobeno.
Víno s přívlastkem se navíc musí označit těmito údaji:
- názvem přívlastku a evidenčním číslem jakosti, pod kterým bylo vydáno rozhodnutí ministerstva o jeho zatřídění,
- názvem vinařské oblasti a vinařské obce,
- rokem sklizně hroznů.
Šumivé víno se kromě toho označí ještě:
- názvem druhu vína,
- názvem místa, kde bylo víno vyrobeno, pokud je toto místo odlišné od sídla výrobce,
- názvem vinařské oblasti, ve které byly sklizeny hrozny, pokud jde o sekt vinařské oblasti,
- názvem odrůdy nebo údajem, že víno bylo vyrobeno z hroznů aromatických odrůd, jedná-li se o aromatický sekt,
- údajem, že při výrobě vína bylo použito vína nebo hroznů z dovozu, bylo-li těchto při výrobě vína užito.
Další články v kategorii
- Agrární komora příští týden rozhodne o uspořádání protestů 22. května v Praze (02.05.2024)
- Teď už jaro. Ochladí se a přijde déšť (02.05.2024)
- Musíme podpořit spotřebu biopotravin, apelují některé organizace (02.05.2024)
- Rok spolupráce Mendelovy univerzity s Lesy ČR (02.05.2024)
- Balík 12 potravin a piva zlevnil meziročně v dubnových akcích na 638,39 koruny (02.05.2024)
- Polní dny regenerativního zemědělství (02.05.2024)
- Ochranná pásma kvůli africkému moru prasat na Liberecku se znovu rozšířila (02.05.2024)
- Poškození sadby lesních dřevin jarními mrazy v lesních školkách je nejvyšší za poslední desetiletí (02.05.2024)
- ASZ ČR jednala nejen o inovativním pastevním projektu s Výzkumným ústavem živočišné výroby (02.05.2024)
- Slavkovský les ukáže zajímavá místa s průvodci. CHKO slaví půlstoletí (02.05.2024)