Vietnamský trh nabízí perspektivu

Ceské firmy se po desetiletí opet vracejí na vietnamský trh. Mezi nimi figurují samozrejme i noví výrobci. Mezi CR a Vietnamem se zejména v poslední dobe zacala rozvíjet obchodní spolupráce. Uzavreny byly i smlouvy o joint venture.

"Vstoupit na vietnamský trh s témer 80 milióny obyvatel znamená mít trpelivost i potrebné teritoriální kontakty a informace. Je to vždy beh na dlouhou trat. Výhodou vietnamské ekonomiky je fakt, že pokud se zde zavede výroba urcitého zboží, VSR okamžite zvýší dovozní cla na toto zboží, aby chránila vietnamské výrobce a vytvorila predpoklady pro rozširování domácí výroby," shrnul pro HN svoje zkušenosti Marcel Winter z marketingové a poradenské firmy Winter Management & Consulting. Tato firma má vztahy s vietnamským podnikem zahranicního obchodu Machinoimport, který má krome domovské zeme zastoupení ve 30 státech sveta. Jejich komercní spolupráce spocívá od zacátku srpna hlavne v dovozu prírodního produktu - ledové kávy do CR.

Úspechy v oblasti prumyslu zaznamenala také firma Hakel z Hradce Králové. Podle jejího majitele Pavla Hudce v soucasné dobe stojí tesne pred podepsáním smlouvy s vietnamským Machinoimportem o založení spolecného elektrotechnického podniku. Hakel byla založena v roce 1994. Zabývá se výrobou svodicu prepetí do 1000 V pro veškeré aplikace v prumyslu, zdravotnictví, armáde a policii. V roce 1997 získala firma certifikát ISO 9001 a o dva roky pozdeji ISO 14001. V lonském roce Hakel vykázal celkový obrat 60 miliónu korun.

Ceská firma KVK Bohemia nedávno zahájila výstavbu závodu na težbu a zpracování kaolínu v provincii Quang Binh ve stredním Vietnamu.

Vietnam plánuje v letech 2001 - 2005 uvést do provozu 8 elektráren, z nichž vetšinu tvorí vodní elektrárny. V této souvislosti se o projekt na dodávku 11 malých (4 MW) vodních elektráren uchází firma CKD Blansko Engineering.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info