Pekaři očekávají nárůst cen pečiva

Neúprosný konkurenční tlak nutí pekařské firmy k vytváření holdingů

Na vině očekávaného zdražování má být "cenová past" obchodních řetězců.

Na českém pekárenském trhu se v poslední době objevilo několik nových uskupení holdingového typu jako jsou společnosti Penam, Ramill nebo Millba Czech, v nichž se propojily až desítky podnikatelských subjektů. Generální sekretář Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Stanislav Musil to pokládá za logické vyústění současného tržního prostředí. "Pekárenské firmy jsou pod drtivým tlakem obchodních řetězců. Větší celek si může dovolit vyjednávat o množstevních slevách nakupovaných surovin, stejně jako může uplatnit společný odbyt. Tím lze snížit i počet zalistovaných výrobků v řetězcích, a tedy i výši zalistovacích poplatků," vysvětluje.

Podle majitele českobudějovické společnosti Pekast Aloise Štefky ale záleží na dohodě jednotlivých firem. Zatímco v jiných částech země taková uskupení už vznikla, v Budějovickém kraji, kde působí asi sedm větších pekárenských firem, ještě ne. "Snaha po propojení je patrná už delší dobu, ale zatím se to nedaří. Musí se dospět k dohodě. Bude-li to výhodné, pak se tomu nebudeme bránit," přiznává Štefka.

Člen představenstva jejich profesního svazu Miroslav Jeroušek ale připouští, že na vině nejsou jen řetězce, které chtějí být nejlevnější, ale ztrátou zdravého rozumu si za současnou situaci mohou i sami pekaři. ""Řítíme se do výroby pro výrobu, ze které stěží pokryjeme náklady. Tak si špatným vysvětlením pojmu nejlevnější škodíme sami sobě a vyháníme si peníze z vlastní kapsy," uvedl. Štefka proto tvrdí, že po žních musí dojít ke zvratu a ceny pečiva a chleba musí začít růst. Argumentuje přitom tím, že zatímco ceny vstupů průběžně rostou, ceny finální produkce, na rozdíl třeba od masa a masných výrobků, je nekopírují. V Pekastu proto po pádu cen už půldruhého roku stagnují mzdy, zastaveny či pozastaveny byly investice a opravy. Jedním z důvodů má být i nulová rentabilita čtvrtiny firemní produkce, která je určena pro českobudějovické prodejny řetězců Interspar, Kaufland, Julius Meinl, Penny Market a část Jednot. Podle Jerouška ale do této situace firmy dohnal strach o to, zda ten který podnik v konkurenčním boji přežije, a proto pekaři musí s cenami svých výrobků a ekonomickou efektivitou provozů něco udělat sami.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info