Prokop Pardubice si opět pohoršil

Obrat 160 miliónů korun a zisk 1,610 miliónu vykázal za první pololetí tradiční výrobce mlýnských strojů, akciová společnost Prokop Pardubice. V meziročním srovnání se jedná o mírný pokles. Propad hospodářských výsledků společnost zaznamenává už druhý rok po sobě. Zatímco v roce 1998 činily tržby 726 miliónů, vloni klesly na 495,6 miliónu při zisku před zdaněním ve výši 13,179 miliónu korun.

"Hlavním důvodem byla hospodářská krize v Rusku a následné zhroucení trhu, který se do roku 1998 významně podílel na našich hospodářských výsledcích," uvedl místopředseda představenstva společnosti Jiří Trnka. Podle něj je tuzemský trh v hluboké krizi, nové mlýny se vůbec nestavějí a neinvestuje se ani do jejich rekonstrukce.

"V ČR je přebytek kapacity, dá se říci, že velké mlýny, kterých je 15, jsou využívány na plnou kapacitu, ale některé menší nejedou ani na 50 procent celkové kapacity," potvrdila Věra Vaníčková ze Svazu průmyslových mlýnů. Podle statistiky svazu je v ČR v provozu 105 mlýnů, z toho 59 je vyloženě malých s kapacitou 50 tun za 24 hodin. Vloni byly uzavřeny mlýny v Šenově a Čerčanech.

Pro firmu je tak jediným východiskem k zachování výroby export. Proto ředitel považuje za úspěch, že se podařilo získat zakázku na mlýn v Čeljabinské oblasti s kapacitou 2x200 tun za 24 hodin. Podle Trnky se jedná o největší mlýn, který podnik uvedl do provozu na území bývalého SSSR. Hodnota kontraktu činí 4 milióny USD.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info