Struč.informace o výskytu škod.organismů č.14 za 3.-16.7.2000

Stručná informace k výskytu škodlivých organismů (choroby a škůdci) č. 14 za období 3.7. - 16.7. 2000

Počasí:

V první třetině sledovaného období převládalo v Čechách proměnlivé počasí, na jižní Moravě zpočátku dosahovaly teploty až 30oC.

V druhé části došlo k výraznému ochlazení s denními teplotami okolo 20oC a nočními okolo 10oC. Chladné počasí doprovázené častými srážkami (v rozmezí 20 - 50 mm), přívalovými dešti, krupobitím a silným větrem (vichřice - jihočeská oblast) způsobily značné škody na porostech. Ve středočeské oblasti polehly porosty obilovin a řepek (RA). V jihočeské oblasti (CK) bylo zaznamenáno poškození porostů brambor (odr. Granola) a kukuřic přízemním mrazem. Vlivem krupobití došlo k poškození letních odrůd jablek (CB). Porosty řepek a kukuřic byly poškozeny v západočeské oblasti (až 50ti % poškození zejména v okr. KT, PJ). Ve východočeské oblasti byly poškozeny porosty cukrovky (UO) a ozimé řepky (vytlučeny všechny šešule). Vliv chladného počasí se nepříznivě projevuje ve chmelnicích a v porostech okurek v severočeské oblasti. Na Moravě a ve Slezsku srážky hlášeny celoplošně.

Výrazné změny počasí způsobily přerušení započatých sklizňových prací na většině území ČR.

Obilniny:

Lokálně silný výskyt rzi travní (Puccinia graminis) byl zjištěn na oz. pšenici v okr. PH (Stupice).

Lokálně střední výskyt černí (Cladosporium spp.) byl zjištěn na oz. pšenici v okr. PZ, CL, LN, UL, LT, BO, TR a RO; silný výskyt v klasech byl po deštích zaznamenán v okr. KL, NB, PB, RA, UO (Žichlínek), CV a v celé severomoravské oblasti a Slezsku.

Další výskyty sněti mazlavé pšeničné (Tilletia caries) byly zjištěny v oz. pšenici v klasech v okr. KL (Kamenný Most), TC (Otročín - mořené osivo), SM (Roudný - Karlovice) (mořené osivo), LN (Třtěno, Chožov, Oratice - 70 ha); střední výskyt byl zaznamenán v okr. HO (Prušánky, Josefov - mořené osivo).

Upozornění: Výskyty zjištěny již v pěti oblastech - středočeská, západočeská, severočeská, východočeská, jihomoravská. Předpoklad dalších výskytů!

Lokálně silný výskyt mšic (Rhopalosiphum padi, Metopolophium dirhodum) byl zjištěn v jar. ječmeni v okr. RK (Křovice, Pulice a Běstviny).

Hrách:

Lokálně silný výskyt černí na pelušce byl zjištěn v okr. PZ (jihozápad).

Lokálně silný výskyt kyjatky hrachové (Acyrthosiphon pisum) byl zjištěn v okr. RA, RK (Slatiná, Javornice) a PR.

Řepka ozimá:

Ojediněle střední výskyt plísně šedé (Botrytis cinerea) byl zjištěn v okr. FM (sever), SU (střed), NJ (jih).

Lokálně střední výskyt plísně zelné (Peronospora parazitica) byl zjištěn v okr. JE (sever).

Lokálně střední výskyt černě řepkové (Alternaria brassicae) na šešulích byl zjištěn v okr. KI, PR a SU; silný výskyt v okr. KL (Pchery - až 70 % rostlin), JE (Javorník), na stoncích v okr. KV (Krásné Údolí).

Lokálně střední výskyt fomového černání stonku (Phoma lingam) byl zjištěn v okr. OL (jih), OP (sever), PR (jih).

Místy střední výskyt mšice zelné (Brevicoryne brassicae) byl zjištěn v okr. PZ (sever) na hořčici, na jarní řepce v okr. KO; silný výskyt byl zaznamenán v okr. TU (Dvorsko).

Slunečnice:

První výskyt padání celých rostlin (Phomopsis helianthi) byl zaznamenán v okr. CR (Kněžice u Ronova).

Cukrovka:

Na starších listech až 30 % rostlin napadeno Phoma betae a Ascochyta betae v okr. JC (Robousy).

První výskyt virové žloutenky (BYV) byl zjištěn v okr. BO, BK, OP (Milostovice), BR a KI.

První výskyt skvrnatičky řepné (Cercospora beticola) byl zjištěn v okr. VY, BR, KI, OL, OP, PR. Při stávajícím průběhu počasí lze předpokládat nárůst výskytu choroby.

Brambory:

Ojediněle až silný výskyt strupovitosti obecné (Streptomyces scabies) byl zjištěn ve východočeské obl., dále v okr. PR (jih).

Lokálně střední výskyt plísně bramborové (Phytophthora infestans) byl zjištěn v okr. KH, PR, JE; silný výskyt v okr. KT (drobní pěstitelé), LT. Vzhledem k častým srážkám lze předpokládat šíření choroby.

Silný výskyt všech stádií mandelinky bramborové (Leptinotarsa decemlineata) byl zjištěn v okr. CB (neošetřené porosty), TU (drobní pěstitelé), BR (sever), FM (jih), JE (sever), NJ (jih), OL (jih); první výskyt letních brouků byl zjištěn 3.7. v okr. UL (Svádov) a postupně i v dalších oblastech ČR.

Pícniny:

Lokálně střední výskyt nosatčíků (Protapion trifolii a P. apricane) byl zjištěn v jeteli lučním v okr. NA (Nahořany, Rychnovek).

Lokálně střední výskyt hraboše polního (Microtus arvalis) po II. seči vojtěšky byl zaznamenán v okr. ME (Kokořín, Úžice) a na celém území okr. KO (porosty, příkopy).

Chmel:

První a zároveň střední výskyt svilušky chmelové (Tetranychus telarius) byl zjištěn 10.7. v okr. PR (Přerov).

Zelenina:

Košťálová:

Další lokálně silné výskyty mšice zelné Brevicoryne brasicae) byly zjištěny zejména na zelí hlávkovém v okr. LT, UL, PV, UH, BO, FM. HO, OP, VS, ZR (drobní pěstitelé).

Střední až silný výskyt plodomorky zelné (Contarinia nasturtii) byl zjištěn na brokolici v okr. KH (až 100% vyslepnutí), u ostatních košťálovin 50 až 60 % škody na neošetřených porostech.

První a zároveň střední výskyt housenek běláska zelného (Pieris brassicae) byl zjištěn 3.7. v okr. UH (Uherský Ostroh).

Cibulová:

První a zároveň střední výskyt plísně cibulové (Peronospora destructor) byl zjištěn v okr. LT (Nové Dvory u Doksan). První výskyty zjištěny i v ostatních oblastech ČR (východočeská oblast, Morava a Slezsko).

Plodová:

Lokálně střední výskyt plísně bramborové (Phytophthora infestans) byl zjištěn na plodech a stoncích rajčat v okr. KH (zahrádky), PR. Opět lze předpokládat šíření choroby za daných klimatických podmínek.

Další první výskyt plísně okurkové (Peronoplasmopara cubensis) na okurkách byl zjištěn v okr. BV (Břeclav, Šitbařice), BO, HO, ZL, KM, BR, KI, OP, PR.

Silný výskyt klopušek (Lygus spp.) na salátových okurkách polních byl zjištěn v okr. PH (Mochov).

Ovocné dřeviny:

Jabloň:

Lokálně střední výskyt strupovitosti jabloní (Venturia inaequalis) byl zjištěn v okr. PJ, TP; silný výskyt v okr. KO (neošetřené sady).

Všeobecně střední výskyt moniliové hniloby (Monilia fructigena) byl zjištěn v okr. KL.

Zaznamenán konec II. letové vlny obaleče jablečného (Cydia pomonella) v okr. UO (Česká Třebová). Silný výskyt do feromonových lapáků byl zjištěn 10.6. v okr. PJ (Chocenice). Vrchol náletu do lapačů v jihomoravské oblasti byl zaznamenán v rozmezí od 1. do 10.7.

Broskvoň:

Střední až silný výskyt padlí broskvoňového (Sphaerotheca pannosa) byl zaznamenán v celém okrese BV (dle úrovně ochrany), velmi silné výskyty na nektarinkách (Lednice).

Réva vinná:

Vrchol letové vlny II. generace obaleče jednopásého (Eupoecilia ambiquella) a obaleče mramorovaného (Lobesia botrana) byl pozorován v jihomoravské oblasti od 15.6. do 29.6. II. generace vyžadovala 2 až 3 ošetření.

Drobné ovoce:

Lokálně silný výskyt rzi vejmutovkové (Cronartium ribicola) byl zjištěn na rybízu červeném a černém v okr. DO (drobní pěstitelé).

Lokálně silný výskyt amerického padlí angreštového (Sphaerotheca mors-uvae) byl zjištěn na angreštu a černém rybízu v ovocné školce Plzeň (okr. PM).

Ostatní:

Lokálně silný výskyt třásněnek a svilušek (Thrips a Tetranychidae) byl zaznamenán na růžích v okr. HK (zahrádkáři).

Pokračují silné výskyty klíněnky jírovcové (Cameraria ohridella) v okr. LI, JS, OL.

V zahradách přetrvávají problémy silných výskytů slimáků (Limacidae) v okr. BN, NB, JE (Javorník).

Z podkladových materiálů terénní služby zpracovala Ing. Regina Tesařová.

Za správnost

Ing. Martin Vošta, vedoucí oddělení monitoringu a prognóz

Ing. Jiří Madar, vedoucí odboru ochrany rostlin

STÁTNÍ ROSTLINOLÉKAŘSKÁ SPRÁVA

Odbor ochrany rostlin

Těšnov 17, Praha 1, PSČ 117 05, tel. 02/21812872,2321,2932

Č.j.:50/2000/15 - ORO

Praha 18.7.2000

* * *

Použité zkratky:

2 - oblast Středočeská, okres Benešov ..BN, Beroun BE, Kladno KL, Kolín KO, Kut. Hora KH, Mělník ME, Ml. Boleslav MB, Nymburk NB, Praha východ PH, Praha západ PZ, Příbram PB, Rakovník RA.

3 - Jihočeská, Čes. Budějovice CB, Čes. Krumlov CK, Jin. Hradec JH, Pelhřimov PE, Písek PI, Prachatice PT, Strakonice ST, Tábor TA.

4 - Západočeská, Domažlice DO, Cheb CH, Karlovy Vary KV, Klatovy KT, Plzeň město PM, Plzeń jih PJ, Plzeń sever PS, Rokycany RO, Sokolov SO, Tachov TC.

5- Severočeská, Č.Lípa CL, Děčín DC, Chomutov CV, Jablonec n.N. JN , Liberec LI, Litoměřice LT, Louny LN, Most MO, Teplice TP, Ústí n.Lab. UL

6- Východočeská, H. Brod HB, Hr. Králové HK, Chrudim CR, Jičín JC, Náchod NA, Pardubice PU, Rychnov n. Kn. RK, Semily SM, Svitavy SY, Trutnov TU, Ústí n.Orl. UO.

7- Jihomoravská, Blansko BK, Brno město BM, Brno venkov BO, Břeclav BV, Hodonín HO, Jihlava JI, Kroměříž KM, Prostějov PV, Třebíč TR, Uh. Hradiště UH, Vyškov VY, Zlín ZL, Znojmo ZN, Žďár n. Sáz. ZR.

8- Severomoravská a Slezko, Bruntál BR, Frýdek Místek FM, Jeseník JE, Karviná KI, Nový Jičín NJ, Olomouc OL, Opava OP, Ostrava město OT, Přerov PR, Šumperk SU, Vsetín VS.

OBOSRS - oblastní odbory SRS, OKOSRS - okresní oddělení SRS

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info