Kuřecí prsa kontaminovaná rezidui antibiotik
20.07.2000 | ÚZPI
Kurecí prsa kontaminovaná rezidui antibiotik
Podle Asociace nizozemských spotrebitelu jsou obsažena v 10 % kurecích prs rezidua antibiotik. Asociace proto požádala ministra zemedelství o další kontrolní merení, pricemž se zjistilo, že všechna kontaminovaná kurecí prsa pocházela z Nizozemí. Francouzská ani švédská kurecí prsa rezidua antibiotik neobsahovala. Antibiotika byla aplikována z duvodu nemocí, napomáhají však také rychlejšímu rustu kurat. Na základe pruzkumu trhu došla Asociace spotrebitelu koncem kvetna k záveru, že konzumace kurat není bezpecná. Existuje 50% riziko, že spotrebitelé nakupují kurata, která nejsou cerstvá nebo jsou kontaminovaná mikroorganismy zpusobujícími onemocnení nebo rezidui antibiotik. Pocet kurecích prs obsahujících mikroorganismus campylobacter je však nižší (42 %) než pred dvema roky (64 %).
Pozn.: Kontaminace potravin Campylobacter jejuni je jednou z nejcastejších prícin bakteriálního prujmu. Dalšími príznaky infekce jsou nevolnost, zvýšená teplota, bolesti bricha.
EU Food Law, 2000, c. 102, s. 24 (-kvas-)
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



