Šťáva z klikvy a koronární srdeční onemocnění

Štáva z klikvy a koronární srdecní onemocnení

Flavonoidy patrí mezi antioxidanty, které chrání pred koronárním onemocnením srdce a to tím, že zamezují oxidacnímu poškození LDL (lipoproteiny nízké hustoty; LDL transportují asi 75 % cirkulujícího krevního cholesterolu do cílových bunek; LDL se podílejí na ukládání cholesterolu a degradovaných bunek do cév a tím na vzniku aterosklerózy; hladiny LDL jsou ukazatelem zacínajícího kardiovaskulárního onemocnení). Klikva (Vaccinium macrocapron) obsahuje znacné množství flavonoidu, zvlášte kvercetinu a myricetinu. Bežne se uvádí, že konzumací štávy z klikvy se zamezuje infekci mocových cest. U kvercetinu, jednoho z hlavních flavonoidu klikvy, byla zjištena silná antioxidacní aktivita. Po konzumaci se snadno absorbuje a zvyšuje se jeho koncentrace v plazme. Je známo, že antioxidacní kapacita plazmy u lidí se zvyšuje po konzumaci cerveného vína a štávy z hroznu. Vliv štávy z klikvy na antioxidacní kapacitu lidského tela však dosud zustává nevyjasnen.

Journal of Nutraceuticals, Functional & Medical Foods, 2, 1999, c. 2, s. 5-14 (-kvas-)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info