I v bramborářství se vyplatí investovat

Agrární noviny (Agroweb) 9.9.1999

I v bramborárství se vyplatí investovat

Intenzivní výroba brambor, o které lze hovorit pri výnosech kolem 35 až 40 tun brambor z hektaru - to je základní podmínka konkurenceschopnosti domácích producentu brambor. V diskusi po odborném seminári na téma "Nové trendy v oblasti pestování a sklizne brambor" v rámci dalšího letošního Dne Zemedelce v Jetrichovci u Pacova. se na tom shodli prítomní odborníci z výzkumných ústavu i praxe.

K dosažení zmínených výnosu je ovšem zapotrebí investovat do nových technologií, predevším v oblasti odkamenování, používat certifikovanou sadbu a porosty ošetrovat úcinnými herbicidy. Strucne receno: vyšší investice do vstupu, které dosahují až 80 tisíc Kc na hektar, se v konecném výsledku vyplatí. I pri nižší cene brambor je totiž schopen vyprodukovaný výnos uhradit uvedené náklady a ješte prinést zisk.

Vysoké produktivity však ješte zdaleka nedosahují všichni pestitelé brambor. Aby dosáhli lepšího zpenežení a nemuseli se podbízet s cenou, meli by obchodovat prostrednictvím Výrobne odbytového družstvo SOLANA. Jak na Dni Zemedelce upozornil ing. Antonín Suva, predseda stejnojmenného svazu bramboráru a ZD Košetice, z lonské sklizne zobchodovalo družstvo SOLANA pouze 700 vagónu brambor. A to je príliš malé množství, aby mohlo nastavit a podržet cenu konzumních brambor. Vyzval proto prítomné, aby vstupovali na trh spolecne a požadovali cenu 3 Kc za kilogram konzumních brambor. K soucasnému poklesu cen není podle Suvy žádný duvod, protože brambor bude na trhu nedostatek. Jak upozornil, Madarsko, Polsko i Slovensko brambory nemají. Odhaduje také, že do ctrnácti dnu se vycerpají dodávky brambor z ranobramborárských oblastí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info