OBILOVINY - 1.9.1998

1. Plodinová burza BRNO zahájila obchodování

Po letní prestávce zahájilo dne 25. srpna první podzimní obchodování na parketu PBB. Po jeho skoncení se uskutecnil seminár za úcasti zástupcu Mze CR a SFTR k aktuální situaci na agrárním trhu, predbežným výsledkum sklizne a nákupu obilí a problematice na trhu ostatních zemedelských komodit.

První burzovní shromáždení po témer ukoncené sklizni zaznamenalo (podle ocekávání) vysoký previs nabídky nad poptávkou a tak potravinárská pšenice byla pri parite A kotována na 3 812, slad. jecmen na 3 475 a krmná pšenice na 3 091 Kc/t. Ceny obilí na burze jsou tedy nižší než prede žnemi, což lze pricíst na vrub výši ceny garantovaného nákupu a poklesu cen obilí na svetovém trhu.

Dále byla na parketu registrována cena krmného jecmene 2 678 Kc a žita 3 343 Kc (o 757 Kc méne než prede žnemi). Kukurice si udržela stejnou cenu - 3 400 Kc.

2. Systém nákupu obilí v Polsku v r. 1998

Polské Ministerstvo zemedelství zavádí zcela novou formu výkupu obilí jež smeruje k omezení dovozu ze zahranicí. Je založeno na tzv. kompenzacních príplatcích, které by však k nelibosti prvovýrobcu, dostávaly nákupní firmy. Systém spocívá v tom, že nákupní podniky, poverené ARR - obdoba SFTR, obdrží príplatky (cca 882 Kc za pšenici a 548 Kc za žito) po prokázání, že zaplatily farmárum za obilí intervencní cenu (4 661 Kc u pšenice, 3 290 Kc u žita) a to do 14 dnu od dodání obilí. Dusledkem tohoto systému bude skutecnost, že podniky, které budou jeho soucástí (budou vybrány formou tendru) nakoupí obilí od domácích zemedelcu levneji než z dovozu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info