Rusko upřesňuje odhady letošní očekávané úrody obilovin

Agrární noviny 4.8.1998

Rusko upresnuje odhady letošní ocekávané úrody obilovin, ale krize údajne nehrozí

Zemedelci v Rusku sklidí letos 62 - 72 milionu tun obilí, což je zhruba o 20 miliónu tun méne než loni. Nižší výnosy zpusobilo rozsáhlé sucho.

"Velmi složité" jsou letos podle ruského ministra zemedelství Viktora Semjonova vyhlídky na zajištení výnosu pšenice ve stejném objemu jako loni. Duvodem jsou údajne škody, které na polích napáchalo letošní mimorádné teplo a sucho. "Až 37 regionu, které patrí mezi nejvetší producenty obilovin v Rusku, postihla sucha," konstatoval Semjonov. Dodal nicméne, že hovorit v této souvislosti o krizi nelze.

Zduraznil, že zásoby zrní z lonského roku ciní 20 miliónu tun, což je práve tolik, kolik ciní letošní ztráty na výnosech pšenice. "Rovnováha bude zajištena. Pozitivní tendence v pestitelské oblasti existují a budeme je rozvíjet," ujistil Semjonov pri setkání s prezidentem Baškortostánu Murtazem Rachimovem, jehož zeme je jednou z obilnic Ruské federace a v dusledku úmorného horka v posledních týdnech utrpela výrazné ztráty na výnosech obilovin.

Semjonov uvedl, že podle nejnovejších odhadu bude v letošním roce z polí sklizeno 62 až 72 miliónu tun obilí, zatímco loni bylo sklizeno asi 88,5 miliónu tun. Upresnil, že v dusledku jarního a letního sucha byly zcela zniceny obiloviny na 11200 hektarech v celkem 37 regionech Ruska. Celkové dosavadní škody predstavují asi 6,9 miliardy rublu (zhruba 35 miliard korun).

Podle nácelníka oddelení pestování obilninových kultur na ministerstvu zemedelství Ivana Grisadova bylo v letošním roce v Rusku dosud z polí sklizeno 10,98 miliónu tun zrní. V Krasnojarském kraji a na Severním Kavkaze byla již sklizen prakticky ukoncena. Výnosy z hektaru jsou však údajne nižší než loni, na jejich presnejší vyjádrení je však nezbytné pockat až do ukoncení sklizne.

Krome dlouhotrvajícího sucha práce na polích zpomalují údajne také problémy technického rázu, zastaralý technický park a v nekterých oblastech rovnež nedostatek pohonných hmot.

Ministr Semjonov pri setkání s Rachimovem oznacil za "globální úkol" ruského zemedelství "zachování existujícího potenciálu a poskytnutí pomoci zemedelskému komplexu pro jeho rychlejší adaptaci v tržním hospodárství".

Prezident Rachimov v této souvislosti pripomnel, že "považuje za neprípustné ponechat zemedelství bez financní podpory státu, jak tomu bylo loni." Naprostý nedostatek financí je vubec kamenem úrazu ruského zemedelství, které se tak nemuže pres velké obilné plochy vymanit z velmi nízké produktivity.

Sergej Leontejev, dopisovatel AN v Moskve

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info