OBILOVINY - 4.8.1998

1. Aktuální ceny obilí ze sklizne r. 1998

V soucasné dobe, zvlášte v jižních okresech CR probíhá již v plném proudu nákup obilí z letošní sklizne, vcetne zálohového nákupu potravinárské pšenice do SFTR za min. gar. cenu 4,0 tis. Kc/t. Dlužno poznamenat, že pres optimistická prohlášení predstavitelu Mze CR na letošním Obilnárském fóru v Havl. Brode o predpokladu dostatecného množství kvalitní potravinárské pšenice, skutecnost je méne príznivá zejména pokud jde o naplnování kvalitních požadavku, zvlášte císla poklesu a to i u odrud, které mají genetické predpoklady pro vysokou potravinárskou kvalitu.

Podle dosavadních výsledku jsou i výnosy jednotlivých druhu obilovin velmi rozdílné a pohybují se v Jihomoravských okresech u ozimu v širokém rozpetí od 3,5 do 5,5 t/ha, u jarního jecmene do 4,0 t/ha. Z toho je patrné, že využití výnosového potenciálu, v dusledku srážkového deficitu v kvetnu a cervnu bude v letošním roce u obilnin opet nízké.

Nákupní ceny obilí u nákupních organizací odpovídají dríve publikované výši a predcházejícím smlouvám. U potravinárské pšenice se cena pohybuje vesmes okolo 3,8 tis. Kc (v rozpetí 3,5 - 3,9 tis. Kc). Krmná pšenice se nakupuje za 3,0 tis. Kc, krmný jecmen jarní 2,7, ozimý 2,5, krmné žito, oves a triticale 2,3, pricemž mnohé nákupní organizace dosud krmné obilí odmítají s ohledem na zásoby z lonské sklizne.

Pri nákupu sladovnického jecmene je uplatnován srážkový systém a systém príplatku (viz dríve) a proto se aktuální cena pohybuje v relativne širokém rozpetí (od 3,5 do 3,9 tis. Kc - prevážne 3,7). Tato je dána predevším odrudou. Skupina Tchecomalt group v souladu s evropským trendem omezila sortiment uprednostnených odrud na dve nosné - Amulet a Kompakt, dve doplnkové Krona, Olbram a dobíhající Akcent. Ostatní jsou vykupovány za cenu na dolní hranici uvedeného rozpetí.

2. Minimální (garantovaná) cena pšenice ve SR

Slovenské Ministerstvo financí stanovilo min. cenu potravinárské pšenice na 4 200 SK. Z letošní úrody je t.c. nasmlouváno približne 200 tis. tun, tj. približne 25 % celkové potreby.

Vzhledem k tomu, že Slovensko má z minulé úrody ješte stále dostatecné zásoby p.p. (i když nedosahuje vetšinou normativne kvalitativní parametry), dohodli se zpracovatelé s prvovýrobci, že tato komodita se nebude na Slovensko dovážet.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info