TISKOVÁ ZPRÁVA - Životopis ministra zemědělství Jana Fencla

ŽIVOTOPIS

Ministr zemedelství CR Ing. Jan Fencl se narodil 12, cervna 1942 v Uherském Hradišti v rodine malorolníka a knihtiskare.

Vyrustal v prostredí ovlivneném kolektivizací rodinného hospodárství a znárodnením tiskárny. Z výchovy v rodine v nem zustala úcta k T.G. Masarykovi a jeho myšlenkám.

Po studiu na gymnáziu vystudoval Vysokou školu zemedelskou v Brne. Po absolvování základní vojenské služby zacal v roce 1965 pracovat v malém zemedelském družstvu Mistrín jako zootechnik. V roce 1968 ho družstevníci zvolili do cela družstva a stal se tak pravdepodobne nejmladším predsedou v republice.

Soucasne se angažoval v hnutí mládeže, inspirovaném svetovou organizací 4 H klubu. Zakládal kluby mladých zemedelských odborníku završené Cekomoravskou asociací agroklubu, v níž pusobil jako místopredseda.

V rámci "normalizace" v roce 1973 se co by nestraník stal osobou v družstvu nežádoucí, a byl proto zarazen do Agropodniku Hodonín s odpovedností za organizaci výstavby a provoz objektu pro skot, prasata, drubež, skladování ovoce a zeleniny.

Po listopadu 1989 kandidoval na predsedu ZD Vnorovy, kterým se stal v roce 1990. Pozdeji se na základe rozhodnutí clenu družstva podnik rozdelil a Jan Fencl pusobil až do roku 1993 jako predseda jedné jeho cásti - ZD Hroznová Lhota.

V roce 1990 se stal predsedou Ceskomoravského rolnického družstevního svazu, jenž se za pomoci ostatních clenu vedení postupne transformoval ve Svaz zemedelských družstev a ostatních spolecností pusobících v zemedelství. V jeho cele stojí Jan Fencl dodnes, od roku 1995 jako profesionál.

Jan Fencl soucasne zastává funkci místopredsedy Rady hospodárské a sociální dohody. Od roku 1995 je prezidentem zemedelského výboru Mezinárodního družstevního svazu pro Evropu a od roku 1996 je místopredsedou Konfederace evropského zemedelství pro CR.

V roce 1995 se také Jan Fencl stal predsedou Ceskomoravské agrární konfederace a predsedou Koordinacní rady Konfederace zamestnavatelských a podnikatelských svazu.

Ministr Jan Fencl nebyl do roku 1996 politicky organizován a od roku 1996 je clenem CSSD.

Jan Fencl je ženatý, manželka Jana pracuje v zemedelství. Má dva syny - lékare a zemedelce, s rodinou žije v Hodoníne.

Nové úkoly a prístupy v oblasti zemedelství

-----------------------------------------------------

Zastavení zmenšování rozmeru a ekonomického propadu zemedelství a zabránení další devastaci venkovského prostoru má pro vládu zásadní význam, nebot jsme soucástí stredoevropské kultury a civilizace a ucházíme se o clenství v Evropské unii. Ceskému zemedelství, zemedelcum a ostatním obcanum této zeme je treba dát jasnou a srozumitelnou vizi, smerující ke konkurenceschopné zemedelské a potravinárské výrobe, k udržení venkovského osídlení, ke zvýšené péci o prírodní zdroje a ekologickou stabilitu krajiny.

Za úcelem dosažení tohoto cíle bude pristoupeno k urychlenému zpracování dlouhodobé koncepce zemedelské politiky, opírající se o principy a standardy Spolecné zemedelské politiky EU (CAP), obsahující zejména:

· Princip potravinové bezpecnosti zajištované z domácích zdroju.

· Uznání mimoprodukcních a enviromentálních funkcí zemedelství, lesnictví a vodního hospodárství.

· Zohlednení podnikatelského znevýhodnení zemedelských prvovýrobcu daného stanovištními podmínkami, omezeními z duvodu verejného zájmu a prikázanými režimy hospodarení.

· Vyrovnání nerovnoprávného postavení zemedelských prvovýrobcu (jako cenových príjemcu) na trhu.

Za úcelem stabilizace a znovuobnovení odpovídajícího rozmeru zemedelství budou nedále rozvíjeny programy investicních podpor prvovýrobcu a podpor zamerených na modernizaci zpracovatelského a potravinárského prumyslu. Cílem je posílit konkurenceschopnost s ohledem na blížící se vstup do EU.

Z hlediska pridružení se naší zeme do EU bude zpracován harmonogram jednotlivých programu a postupu tak, aby podnikatelská sféra byla s dostatecným predstihem informována o nutných legislativních, organizacních a dalších prizpusobovacích zmenách.

Soucástí koncepce zemedelské politiky bude rovnež postupné uplatnování efektivní regulace trhu se základními agrárními komoditami, jako nástroje stabilizace prijatelných cen pro spotrebitele i producenty. Soucástí techto opatrení bude transformace Státního fondu tržní regulace na novou Intervencní organizaci. U rozhodujících komodit budou postupne uplatnovány tržní rády, garantované minimální ceny, termínované obchody a další mechanizmy kompatibilní s mechanizmy CAP. Soucástí koncepce bude podpora nepotravinárského užití zemedelské produkce, což umožní stabilizovat zemedelskou výrobu na dostatecné úrovni.

K realizaci zemedelské politiky musí aktivne prispet i samotní prvovýrobci za úcasti svých samosprávných (nevládních) organizací. Své znevýhodnené atomizované postavení musí prekonat ustavováním odbytových a obchodních družstev, sdružení a míst (center). Vláda tento proces podporí. Je si vedoma i toho, že bude muset navrhnout legislativní opatrení k regulaci vztahu mezi producenty, zpracovateli a distribucními obchodními sítemi, zvlášte v otázce platebního režimu za potravinárské zboží.

Bude podporen export a pronikání agrární produkce na nové trhy. K tomu by mela prispet uvažovaná specializovaná agentura na podporu vývozu. Bude zjednodušeno licencní rízení. Budou hledány nástroje na podporu pronikání ceských producentu na trhy tretích zemí. Soubežne s tím budou prijata opatrení zabranující pronikání nekvalitní subvencované nebo podvodne deklarované potravinárské produkce na náš trh, a to v souladu s uzavrenými mezinárodními dohodami GATT-WTO a dalšími dohodami.

Dotacní politika bude zejména používána jako systémový mimocenový nástroj podpory multifunkcnosti zemedelství a stabilizace cen potravin.

V rámci dokoncení restitucních a transformacních procesu je nutné dorešit i úvery na tzv. TOZ, komercní úvery prevzaté zemedelci pri privatizaci a problematiku vyporádání majetkových podílu z transformace družstev. Obnovit trh s pudou a uživatelum umožnit nabývat státní pudu za výhodných podmínek. Prijmout potrebnou legislativu omezující možnosti spekulativních nákupu této pudy, stanovit pravidla zacházení s ní.

Další rozvoj zemedelství predevším závisí na pracovitosti, umu a stavovské cti zemedelcu a pracovníku agrokomplexu. Více než dosud bude proto treba podporit zemedelské školství, vedu a výzkum. Spolecensky a morálne ocenit lidi, kterí v zemedelství, lesnictví a potravinárství pracují.

24. cervence 1998 Ing. Jan Fencl

ministr zemedelství CR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info