Obilná krize nehrozí

CM Profit 15.6.1998

Obilná krize nehrozí

Nepríznivé pocasí nemá prinést vyšší ceny

Pocasí zemedelcum zatím príliš neprálo. Oproti lonským jarním prívalum vody letos déšt naopak chybel. Podle odborníku se sice o žádnou katastrofu nejedná, vetšina z nich se nicméne shoduje na tom, že pestitelé s nadprumernými výnosy letos pocítat nemohou. Presto je však rust cen velmi nepravdepodobný.

Letošní sklizen obilovin se má podle nekterých odhadu pohybovat približne ve stejné výši jako v lonském roce. I pres jarní neprízen pocasí a predpokládané nižší výnosy se stejného výsledku dosáhne díky vetší osázené ploše. Odhady dalších expertu, napr. z Agrární komory, zase hovorí o tom, že letošní sklizen bude nižší než ta lonská.

Jakékoli prognózy týkající se letošní sklizne odmítl komentovat vedoucí odboru agronomie z ministerstva zemedelství Miloslav Mezuliáník. "V této chvíli by jakékoli odhady nebyly seriózní. První prognózy jsme sice meli k dispozici v kvetnu, nicméne v soucasné dobe se pocasí zacíná menit a mnoho vecí se dá ješte zachránit," rekl Profitu Mezuliáník, podle nehož v soucasné dobe ministerstvo provádí podrobný pruzkum mezi zemedelci. "Zacátkem cervence budeme moudrejší a mužeme zverejnit seriózní odhad," uvedl.

Podle nekterých již zverejnených odhadu obilnári odhadují letošní úrodu na sedm miliónu tun, což je približne 200 tisíc tun nad rocní tuzemskou spotrebou. Státní fond tržní regulace (SFTR) má navíc v zásobe další pul milionu tun obilí, nouze nám tedy údajne nehrozí.

Zejména úroda potravinárské pšenice by nemusela dopadnout nejhure, soudí víceprezident Agrární komory Jirí Netík. "Soucasné menící se pocasí vzbuzuje nadeji, co to ale provede pri nalévání zrna, si netroufáme tvrdit," ríká Netík. Každopádne se však podle nej sníží dramatický prebytek obilí z minulosti. "Zjednodušene se dá ríci, že spotrebitel letošní pokles v produkci obilí na cene rohlíku nepocítí," tvrdí a dodává, že nejvíce dramatický pokles bude zrejme zaznamenán u krmných obilovin, tedy u jarní pšenice a jecmene.

Cena jedné ze základních komodit, potravinárské pšenice, od níž se odvíjí také ceny ostatních obilovin, se bude údajne pohybovat kolem garantované ceny SFTR, která byla dohodnuta na 4000 korun za tunu, tedy na lonské úrovni.

Nad jarním srážkovým deficitem nemohou jásat ani ovocnári. "Mužeme potvrdit, že letošní sklizen ovoce nebude nijak enormní nebo vetší, než je obvyklé. Troufám si tvrdit, že bude pod nekolikaletým prumerem," soudí Josef Drobný, reditel Výzkumného a šlechtitelského ústavu v Holovousích na Jicínsku. Jarní sucho totiž podle nej znacne ovlivnilo cervnový opad pludku, jichž letos spadlo podstatne víc, než je obvyklé.

"Nakonec muže být všechno úplne jinak," ríká Drobný. Sklizen je teprve v zárí a na její výši se muže projevit i rada dalších faktoru, které se nedají predvídat.

Jako príklady uvádí reditel krupobití, další sucha, špatné dozrávání ci chladna v období sklizne. V každém prípade ale potvrzuje odhady ovocnáru, že letošní sklizen má být zhruba o deset procent nižší, než byl prumer minulých let.

Jirí K. Ružicka

Sklizen obilovin v CR (v milionech tun)

1988 7,532

1989 7,793

1990 8,946

1991 7,845

1992 6,564

1993 6,467

1994 6,777

1995 6,601

1996 6,664

1997 6,982

Pramen: CSÚ

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info