Regulace trhu postaru

Agrární noviny 16.6.1998

Regulace trhu postaru

Ješte letos budeme obchodovat s obilím, jak jsme byli doposud zvyklí - tzn. s fyzickými tunami. To se však již v Evrope, do které smerujeme, dávno nedelá. Kdy tento zpusob obchodování nahradí obchod s cennými papíry ve forme skladištních listu z certifikovaných skladu, je zatím ve hvezdách.

Založit intervencní organizaci, která bude odpovídat evropskému modelu primerené regulace trhu u rozhodujících komodit, si prejí nejen zemedelci. Je to prímo jeden z požadavku zakotvených v asociacních dohodách. "Pri jednáních se zástupci EU vyplynul tento požadavek dokonce jako prvoradý," rekl Agrárním novinám k tomuto problému ing. Jan Höck, výkonný reditel Státního fondu tržní regulace (SFTR). Proto verí, že jedním z prvních zákonu, který projedná a prijme nová Poslanecká snemovna Parlamentu CR, bude práve ten o intervencní organizaci.

Prestože se na tvorbe legislativní cásti zákona podíleli sami pracovníci SFTR, priznal Höck, že se z ní "jaksi vytratila formulace vztahu se Správou státních hmotných rezerv". Je však podle neho nezbytné, aby byl tento vztah do budoucna vyrešen, stejne jako napríklad forma skladu a další praktické stránky systému. "Pokud by melo dojít ke stretu zájmu, protože se predpokládá, že intervencní organizace by mela vydávat také vývozní licence, ponechali bychom tuto cinnost v kompetenci ministerstva prumyslu a obchodu," rekl Höck. Nejvetší slabinou, od níž se bude odvíjet úspešnost regulacních zásahu, je podle neho informacní systém, který je predevším nutné zdokonalit. "Pri tom se však mužeme opírat o platný zákon o SFTR, podle nehož každý subjekt vstupující do regulace trhu je povinen poskytnout fondu informace," dodal. Primlouval by se i za to, aby v prezidiu nové organizace a dozorcí rade zasedli zástupci Agrární komory CR (AK) a dalších svazu, což je obvyklé i v clenských státech EU.

Však také AK zaslala po diskusi se svými clenskými organizacemi tri pripomínky k vecnému zámeru zákona, v nichž požaduje na prvním míste, aby do orgánu intervencní organizace byli navrženi její zástupci. V dalším bode žádá, aby byla intervencní organizace nositelem návrhu a tvorby tržních rádu a podobných správních norem. A konecne pripomíná, že by mela být i orgánem rídícím oblast vydávání vývozních a dovozních licencí. Stanovisko CM sdružení organizací zemedelského zásobování a nákupu (ZZN) k pripravovanému návrhu zákona sdelil AN tajemník Miloš Stach: "Stejne jako Agrární komora žádáme, aby byli v dozorcí rade intervencní organizace zastoupeni i zpracovatelé. A navíc, aby návrh rešil prímo vydávání skladištních listu." Svaz zemedelských družstev a spolecností se podílel na zpracování pripomínek Agrární komory CR, avšak jeho stanovisko je mnohem širší, jak rekl AN tajemník svazu Jan Sedmidubský. "Není také treba vyckávat do schválení zákona o intervencní organizaci, protože znacná cást regulacních mechanismu se dá uplatnit již na základe platného zákona o zemedelství," citoval z textu, který dále uvádí, že "pres urcitou kritiku SFTR fungoval jeho malý aparát efektivne. Pokud se ale rozroste na uvažovaných 110 pracovníku v intervencní organizaci, bude její výkonnost a funkcnost minimální a tomuto úrednickému syndromu je treba od pocátku celit".

Jaroslava Žirovnická

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info