Zavření Vratislavic popudilo kdekoho

MF Dnes 17.6.1998

Zavrení Vratislavic popudilo kdekoho

Liberec - V hospodách na Liberecku a Jablonecku se nyní krome voleb pretrásá už v podstate jediné téma - zavrené brány vratislavického pivovaru. A nezustává jen u recí. Liberecká radnice dokonce vyhlásila vuci Pražským pivovarum, kam vratislavický závod patril, bojkot.

"Pivo z produkce Pražských pivovaru se na stolech hostu našeho mesta už rozhodne neobjeví," ríká námestek primátora Liberce Zdenek Kadlas. Oficiální hosté mesta si tak podle neho urcite nepochutnají ani na Staropramenu nebo Velvetu a patrne ani na Vratislavi. "Zlikvidovali vratislavický pivovar jenom proto, aby v regionu prodali více Staropramenu," dodává rozhorcene Kadlas.

Pražské pivovary, které zavrely brány podjizerského pivovaru pred mesícem, dohnaly tehdy starostku Vratislavic Vladimíru Horení až k slzám. "Když jsem plakala, zachovala jsem se velice neprofesionálne. Ale uvedomila jsem si, že ve Vratislavicích už nikdy nebudeme pivo vyrábet," ríká dnes Horení.

Ve stejný den, kdy Pražské pivovary rozhodly o uzavrení vratislavického závodu, navštívil starostku reditel spolecnosti Graham Stanley. "Suše mi oznámil, že pivovar koncí, zavrou kvuli prípadným zlodejum brány a po nekolika letech rozprodají budovy. Chovali se pritom velmi povýšene a jejich ochranka dokonce nevpustila mého zástupce na naši radnici," lící Horení.

Na podobne drastické chování si stežují i zamestnanci pivovaru. "Bylo to dost brutální, meli tu psy bez košíku, a to naše lidi hrozne popudilo," ríká odborový predák Ota Dvorský.

"Chápu pocity ve Vratislavicích, ale o žádné brutalite nevím. K zavrení pivovaru nás proste donutila ekonomická situace, ale znacka zustane zachována," oponuje však financní šéf Pražských pivovaru Miroslav Jersák.

Vratislavictí zamestnanci sice nejsou moc velkými optimisty, o svuj pivovar však stále ješte bojují. "Tento týden jsme zahájili peticní akci za záchranu pivovaru, kterou podporily už skoro ctyri tisícovky lidí," dodává Ota Dvorský, který je presvedcen, že z pražské vody nikdo pivo Vratislav nemuže udelat.

"Jak uspeje pivo delané v Praze, ukáže až cas a lidé v hospodách," krcí s úsmevem rameny Jersák. Podle neho zatím odrekly vratislavické pivo jenom ctyri hostince.

Jedním z nich je liberecká restaurace Repre Rupre, kde se dnes tocí Krušovice. "Prestal jsem brát Vratislav asi pred ctrnácti dny. Nevím, jestli to má neco spolecného se zavrením pivovaru, ale nebyl jsem spokojen s dodávkami," ríká její šéf David Dvorák.

Vetšina hostinských však zatím Vratislavicím zustává verná. "Vratislava budu ješte odebírat, ale záleží na jeho chuti a kvalite. Když s ním nebudou lidé spokojeni, poohlédnu se jinde. Premýšlím o desítkách Radegastu nebo Gambrinusu," ríká vedoucí restaurace na Letce Radek Pokorný. Majitel další liberecké restaurace U Chobotu, Jaroslav Chobot, je již rozhodnut. "Zustanu u Vratislava. Dnešní piva jsou tak kvalitní, že drobnou zmenu v chuti u pražského Vratislava zákazník nemuže poznat," míní Chobot.

Jan Cizner, Ivan Langer

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info