Cukrovarnický průmysl a pěstitelé loni utrpěli ztrátu 2 miliard

ZN 11.6.1998

Cukrovarnický prumysl a pestitelé loni utrpeli ztrátu dvou miliard

* Drahé úvery a málo penez zpusobují nedostatek financí na další rozvoj

Praha - Dvou miliard korun ztrát utrpeli v lonském roce pestitelé cukrovky a výrobci cukru. Pokud nepujde nahoru cena základní suroviny a finálního výrobku, nebudou mít pestitelé a cukrovary dostatek financních prostredku na další rozvoj a modernizaci. Vyplývá to ze zprávy, kterou ZN poskytl Ceskomoravský cukrovarnický spolek.

Jak dále zpráva uvádí, soucasná ekonomická situace v cukrovarnictví je nepríznivá jak pro pestitele, tak i pro producenty. Behem lonské kampane byly zpracovány zhruba 4 mil. tun cukrovky, ze které se vyrobilo 540 tisíc tun cukru. Obrat celého odvetví, tedy producentu i výrobcu, dosáhl zhruba sedmi miliard korun. Celková ztráta se však vyšplhala na 2 mld. Kc. O ztrátu se rovným dílem rozdelili jak výrobci, tak producenti, tedy každý po 1 mld. Kc.

"Cena cukrovky se nezmenila od roku 1991, a pokud vezmeme v úvahu vývoj inflace, klesla reálne na polovinu. Rust produktivity nezaplní mezeru ve financování, ztráty se stávají neúnosné. Také cena cukru je stabilní, zatímco platby, nájemné i ceny prumyslových výrobcu vzrostly za stejné období na dvojnásobek až trojnásobek. Navíc klesla spotreba cukru na jednoho obyvatele ze 40 kg rocne na 38 kg," informoval ZN tajemník Ceskomoravského cukrovarnického spolku Karel Dufek.

Predstavitelé spolku se shodují, že hospodarení cukrovaru neúmerne zatežují vysoké úrokové sazby, které presáhly 15 %. Pro cukr skladovaný prumerne šest mesícu to predstavuje obrovské náklady - 0,5 mld. Kc rocne. Se stejnou cástkou je nutné pocítat za úroky z úveru pri financování investic a na zajištení výroby. Aby mohl pestitel investovat zejména do modernizace pestování a sklizne, musí se cena cukrovky zvýšit pri soucasné cene vstupu na 1 000 Kc za tunu. "Pokud k tomu dojde, musí cena volne loženého cukru dosáhnout 15 Kc za kilogram, aby mohl cukrovar investovat do rustu kapacity a produktivity. Toto opatrení je nezbytné, podminuje kvalitu práce pestitelu a modernizaci cukrovaru," vysvetlili predstavitelé spolku.

Vadim Fojtík

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info