Ceny cukru se propadly na minimum

HN - 15.6.1998

Ceny cukru se propadly na minimum

Cukr se na konci minulého týdne prodával blízko nejnižší hodnoty za posledních 10,5 roku. Jeho ceny stlacuje stagnující poptávka v Asii rostoucí nabídka.

Aktivní cervencový kontakt na cukr na newyorské Burze kávy, cukru a kakaa (CSCE) v pátek oslabil o témer tri a pul procenta na 7,45 centu za libru. Priblížil se tak nejnižší cene prvního generického kontraktu od listopadu 1987, které dosáhl minulou stredu. V letošním roce ceny cukru klesly již o 39 procent. Bílý cukr obchodovaný na londýnské LIFFE s dodáním v srpnu oslabil o témer dve procenta na 255,10 USD za tunu.

Hlavním duvodem sestupného trendu cen cukru je pokles poptávky ze strany krizí se zmítající Asie a jeho zvýšená produkce. Obchodníci ocekávají, že dovozy cukru do hlavních spotrebitelských zemí Asie, jako jsou Japonsko, Jižní Korea a Indonésie, v letošní sezóne klesnou o ctyri procenta na 36,68 miliónu tun. Svetová produkce by naproti tomu mela v obchodním roce do 31.srpna vzrust o témer jedno a pul procenta na 125,5 miliónu tun. Mezi nejvetší producenty cukru patrí Brazílie a Indie. Americké ministerstvo zemedelství (USDA) ocekává letošní brazilskou produkci ve výši 16,3 miliónu tun, což je proti lonskému roku nárust o pet procent. U Indie USDA predpovídá 15procentní nárust sklizne také na 16,3 miliónu tun.

Tomáš Holinka

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info