BRAMBORY - 15.6.1998

Situace na trhu:

Trh je dobre zásoben jak starými, tak i novými konzumními bramborami. Vedle dovozu zacaly být sklízeny i naše rané brambory. V oblasti Lysé nad Labem to byly predevším porosty pod folií, jejíž první sklizen zacala již poslední dny mesíce kvetna. Dosahovány byly pomerne vysoké výnosy a to 17 - 19 t/ha. Vzhledem k dlouhodobému suchu je nadále možno sklízet pouze zavlažované plochy. Velmi dobré výnosové výsledky vykazuje odruda Minerva, Koruna, Ukama, Adora a další. Prekvapením byly nižší výnosy pri prvních zkouškách u odrudy Impala, která je v ranobramborárské oblasti nejrozšírenejší odrudou. V obchodech se objevily první naše rané myté brambory (Minerva).

Cena a její vývoj:

Farmárské ceny:

Staré konzumní brambory: - 5,00 - 6,50 Kc/kg dle kvality a odrudy

Nové brambory rané: - 9,00 - 11,00 Kc/kg

Sadba brambor: - již se neobchoduje

Nabídka a poptávka:

Je zatím vyrovnaná. Ocekává se však, že v dusledku dovozu a zahájení sklizne ploch Impaly bude prevažovat nabídka nad poptávkou.

Export a import:

Export se nerealizuje. Dovážejí se jak staré, tak i nové konzumní brambory. Rané brambory se nejvíce dovážejí z Itálie, Španelska a Francie. Do 15.kvetna dovezeno 2700 t raných brambor s nulovou celní sazbou. Do konce kvetna dovezeno dalších cca 2000 t s 9 % celní sazbou.

Starých konzumních brambor dovezeno do konce kvetna cca 20000 t, z toho 15000 ti s 6 % celní sazbou, ostatní se dovážejí s 10 % celní sazbou.

Zmena norem, zákonu a cel:

Od poslední zprávy beze zmen.

Ocekávaný vývoj:

V dusledku dovozu i vyšších sklizní našich raných brambor je možno ocekávat pretlak brambor, který negativne ovlivní farmárské ceny.

Množitelské plochy brambor zaznamenaly ve srovnání s rokem 1997 pokles o cca 1000 ha, což znamená že sadbe brambor je venována plocha cca 6600 ha. Nepríznivé je i složení jednotivých stupnu množení, kde výrazne prevažuje C1 a C2. V letošním roce se ocekávají horší výsledky v uznávacím rízení, nebot je výrazne vyšší nálet mšic. Rovnež výskyty infekcních zdroju a to jak na množitelských, tak i na bežných plochách, jsou vyšší. Nižší plochy množení jsou i u velmi raných odrud, kde ve srovnání s rokem 1997 došlo u všech odrud k % poklesu. Výjimkou je odruda Rosara, kde došlo o 0,7 % k vyššímu zastoupení. Nejrošírenejší velmi ranou odrudou i pres pokles o 1,5 % zustává Impala. V ostatních odrudách je nejrošírenejší odrudou Karin (nárust o 1,7 %).

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info