Na Slovensku se začalo v licenci vařit pivo Samson

MF Dnes 11.6.1998

Na Slovensku se zacalo v licenci varit pivo Samson

Ceské Budejovice (CTK)- Slovenský pivovar Steiger Vyhne vcera vystavil prvních 4 000 beden desetistupnového piva Samson, které vyrábí v licenci stejnojmenného ceskobudejovického pivovaru. Za první rok licencní výroby, v jejímž rámci se pocítá i s produkcí dvanáctky, je plánován objem okolo ctyriceti tisíc hektolitru. "Pri výberu jsme navštívili pet slovenských pivovaru a Steiger, jehož rocní kapacita je 250 tisíc hektolitru, nejlépe vyhovoval našim požadavkum. Po privatizaci v roce 1993 v nem byla zahájena rozsáhlá rekonstrukce, po jejímž kompletním dokoncení se jeho kapacita zvýší o dalších padesát tisíc hektolitru," rekl Petr Fencl, generální reditel Jihoceských pivovaru, pod které spadá i Samson. Dodal, že licencní smlouva byla uzavrena na dobu neurcitou s možností výpovedi pri neplnení sjednaných podmínek. Prodej licencního Samsonu, který bude stácen také do sudu, má podle Fencla zajištovat dceriná s.r.o. Jihoceské pivovary Slovakia, která sídlí v Pezinoku. V lonském roce se na slovenském trhu prodalo dvanáct tisíc hektolitru piva Samson. Licencní výroba se nezapocítává do prísných slovenských dovozních kvót, takže Samson bude moci i nadále pivo z Ceských Budejovic na Slovensko také vyvážet. Pivovar Steiger, jehož jediným majitelem je Eduard Rada, byl založen v roce 1473. V první etape jeho rekonstrukce byly vymeneny kvasné káde, modernizována byla i lahvovna a filtrace. Pri výrobe Samsonu se používá slovenský slad, kvasinky stejného typu jako v Ceských Budejovicích a chmelový extrakt z Nemecka.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info