Připomínky MZe ČR k materiálu pro demonstraci zemědělců

Ministerstvo zemedelství CR

tiskové oddelení

K demonstraci, kterou na Staromestské námestí na 20.5.1998 svolal do Prahy Odborný svaz pracovníku zemedelství a výživy Cech a Moravy pod heslem

"Za lepší ekonomické a sociální postavení obyvatel venkova"

K materiálu pro demonstraci nazvanému: Má naše vláda zájem o zemedelství ???

Ceské zemedelství postrádá dlouhodobou strategii. Místo systémových opatrení prevládají nahodilé postupy.

* Zemedelství bylo jedním z prvních rezortu, který mel schváleno vládní politiku, a to již v roce 1994. Není tedy pravda, že nemá dlouhodobou strategii.

* V lonském roce byl schválen zákon o zemedelství. Jako jediný rezort má zemedelství zákonem garantovánu státní podporu. Tato státní podpora je jasne strukturovaná. Na jedné strane usiluje o zvýšení konkurenceschopnosti zemedelství (zejména Podpurný a garancní rolnický a lesnický fond, který garantuje bankovní úvery a dotuje cást úroku u nich). Na druhé strane smerují prímé dotace zejména do horských a podhorských oblastí jako podpora príjmu místním hospodárum.

* Ve srovnání s lonským rokem se dotace pro letošní rok zvýšily o 42 %.

Vše se delá pro to, abychom vstoupili do EU, a to ne jako rovnocenný partner s vyspelým zemedelstvím, ale spíše jako clen, který nebude soucasne EU kontrolovat.

* Vetšina dosavadních kroku vlády i ministerstva zemedelství vedla k pravému opaku.

Snahou je:

- radikálne zvýšit konkurenceschopnost našeho zemedelství. To stále ješte ve výnosech vetšiny plodin a v užitkovost zvírat zaostává o 20 - 30% za zememi EU.

Pro tento cíl slouží mimo jiné tyto nástroje:

- Podpurný a garancní rolnický a lesnický fond (výhodné úvery hlavne pro nákupu techniky a technologie, na vznik, stavbu, rekonstrukci a vybavení odbytových center pro producenty ovoce a zeleniny apod., vyšší dotace úroku na vybavení stájí pro chov mlécného skotu.

- Prímé dotace napr. na obnovu chmelnic, vinic a sadu, podpora dojnic s vyšší užitkovostí.

Stát nespnil a neplní svoji úlohu v definování legislativních, ekonomických a dalších podmínek zemedelského podnikání. Nadále pretrvává velký odliv kapitálu ze zemedelství, velký nedostatek penez, vysoká úverová zadluženost a záporná rentabilita hospodarení v zemedelství.

* Ministerstvo zemedelství predložilo radu základních zákonu duležitých pro zemedelství. (Príkladem je zákon o zemedelství, zákon o potravinách a tabákových výrobcích, zákon o krmivech, zákon o vinohradnictví a vinarství, zákon o hnojivech).

Tyto zákony již predstavují výrazný posun smerem k legislative EU.

Neméne duležitý byl vládní návrh novely zákona 42/92 Sb., který chtel rešit vyrovnání majetkových podílu oprávnených osob korektním zpusobem.

* Všechny skupiny zemedelcu mají možnost se vyjadrovat k návrhum zákonu ci jiným duležitým rozhodnutím MZe.

* Nedostatek kapitálu v zemedelství pomáhá rešit:

- Podpurný a garancní rolnický fond, který prináší do zemedelství mesícne 1 miliardu Kc levného kapitálu. Úroková míra tohoto kapitálu se pohybuje kolem 6,5 %. Za 50 mesícu cinnosti fondu prišlo do zemedelství 50 miliard korun techto výhodných úveru. Neexistuje v žádném jiném hospodárském sektoru.

- Zálohové vyplácení dotací. V letošním roce na techto zálohách bylo již vyplaceno více než 2,5 miliardy Kc.

- Zálohový nákup potravinárské pšenice - letos nakoupeno asi 300 tisíc tun a na zálohách bylo již vyplaceno 450 milionu Kc.

- Pri privatizaci zemedelského majetku byla cena majetku snížena na 43% v prípade okamžité platby, jinak zemedelci tento majetek postupne splácí v 20 letých bezúrocných splátkách.

Do naší republiky se více dováží to, co jsme schopni bez problému vyprodukovat, a to nejen pro naší potrebu. Vytrácejí se celé obory, které byly vždy prioritou našeho zemedelství, jako zelinárství, chmelarství, ovocnárství. Stavy krav poklesly o polovinu, ale mléka a mlécných výrobku se dovezlo 7 krát více než v roce 1990.)

* U výrobku, které u nás produkujeme, prevládá stále objem vývozu nad dovozem. Jsme tedy sobestacní. Záporné saldo tvorí komodity, které se u nás nevyrábejí. Stát hájí zájmy našich producentu vuci nerovným administrativním podmínkám - príkladem jsou celní kvóty na jablka, které umožnily prodej 20% naší produkce, která by jinak skoncila na skládce. Stát podporuje financne export nekterých komodit (mléko, cukr, slad, aj.).

* Stát podporuje dotacne obnovu vinic, chmelnic a ovocných sadu.

- do konce roku 1997 na obnovu vinic bylo celkem vydáno 96 milionu Kc a s touto pomocí obnoveno 886 ha vinic.

- do konce roku 1997 na obnovu sadu vydáno celkem 88 milionu Kc a s jejich pomocí obnoveno 1846 ha sadu

- do konce roku 1997 na obnovu chmelnic vydáno celkem 85 milionu Kc a s jejich pomocí bylo obnoveno 1180 ha chmelnic.

* Stát podporuje prostrednictvím Podpurného a garancního rolnického a lesnického fondu výstavbu a rekonstrukci odbytových center pro pestitele ovoce a zeleniny, nákup skliznové technologie, technologie na trídení, skladování a balení ovoce a zeleniny. Podpurný a garancní rolnický a lesnický fond také dotuje úvery, které si berou zpracovatelé na nákup sezónního ovoce a zeleniny. Predpokladem tohoto zvýhodnení je, že poskytnou pestitelum zálohy na nákup ješte pred sklizní.

* Rada Státního fondu tržní regulace schválila na svém posledním jednání podporu pro pestitele chmele. Jde o 30 tisíc Kc za tunu chmele ze sklizne roku 1995 a 1996 a o 40 tisíc Kc za neprodaný chmel ze sklizne roku 1997. Subvenci ve výši 40 tisíc Kc na tunu chmele dostanou na neprodaný chmel i obchodníci, ovšem za predpokladu, že alespon tuto cástku zaplatí pestitelum.

* Stále pretrvává prebytek mléka a másla, který se vyváží s podporou SFTR ( v lonském roce šlo celkem o 1112 milionu Kc). MZe podporuje restrukturalizaci stáda skotu:

- podpora chovu masného skotu hlavne v horských a podhorských oblastech (letos až 7700 Kc na tele masného typu pri cene pudy do 2 Kc/m2 - celkem asi 450 milionu Kc).

- podpora chovu dojnic: do 2500 Kc na dojnici s dojivostí minimálne 4500 l za laktaci

- prímá dotace do 2500 Kc na dojnici s dojivostí rovnou nebo vetší než 4500 l za laktaci (celkem pujde asi o 850 milionu Kc)

- zvýhodnené úvery Podpurného a garancního rolnického a lesnického fondu - v rámci programu Zemedelec dotace úroku z úveru se zvyšuje o další 3 procentní body na:

* Otázka dovozu mléka a mlécných výrobku:

V roce 1989 a v letech drívejších se k nám mlécné výrobky dovážely pouze v nepatrných množstvích. K dostání byly ve vládních prodejnách ci prodejnách Tuzexu a ESO. V té dobe mel zahranicní obchod v rukou plne stát - v prípade potravin prostrednictvím podniku zahranicního obchodu Koospol. Mlécných výrobku se tedy dovezlo zanedbatelné, témer nulové množství, stejne tak i v roce 1990.

Otevrení trhu zahranicním výrobkum prineslo nejen obohacení nabídky obchodu, ale konkurence donutila i naše výrobce prizpusobit sortiment a kvalitu výrobku zahranicní nabídce.

Vývoz mlécných výrobku presahuje objem dovozu. V roce 1997 bylo:

dovezeno vyvezeno

(tis.tun) (tis.tun)

Mléko a smetana

nezahuštené 2,6 28,9

mléko a smetana

zahuštené 1,3 48,2

jogurty, kefíry 4,0 5,2

máslo 1,2 22,0

sýry 11,0 17,5

Ze zemedelství odešla více než polovina lidí, další problémy nastaly na venkove se zrušením pracovních míst ve meste. Nebyla zrízena žádná pracovní místa, jak bylo kdysy proklamováno. Venkov postihuje vysoká nezamestnanost, chybí adekvátní spojení s mesty. Jediným dopravním prostredkem je mnohdy jen kolo, které obyvatelé venkova musí použít v jakoukoliv rocní dobu a ne jen pri "Dnu Zeme" za asistence novináru.

Venkov se zacíná vylidnovat, krajina chátrá a pomalu mizí z mapy naší republiky nekteré vesnice.

* Od roku 1994 byly zavedeny dotace na údržbu trvalých travních porostu, tedy dotace na údržbu krajiny. Jde v podstate o podporu príjmu zemedelcu hlavne v horských a podhorských oblastech. Do techto oblastí smerují také dotace na podporu chovu masného skotu, nove i chovu ovcí. od letošního roku je podporováno dotacne také ekologické zemedelství i radé hospodárství na orné pude.Celkem je na podporu príjmu zemedelcu urcena v letošním roce cástka presahující 3,5 miliardy Kc.

* Pro regiony s vysokou nezamestnaností je urcen speciální program Podpurného a garancního rolnického a lesnického fondu Agroregion. V rámci tohoto programu se k základní sazbe dotací úroku z bankovních úveru, která ciní 10 procentních bodu, pripocítává dalších 5 procentních bodu.

* Pro rozvoj venkova má vlastní programy Ministerstvo pro místní rozvoj -

* Ministerstvo zemedelství poskytlo také pomoc zemedelcum postiženým v lonském roce katastrofálními záplavami. Krome okamžité pomoci na udržení chodu hospodárství dostali zemedelci náhrady za zaplavené porosty - celkem 420 mil. Kc. Dalších 208 milionu Kc cinily dlouhodobé výhodné pujcky PGRLF a také zvýšení dotací z úveru o další 3 procentní body. V posledních dnech schválila vláda další zvýhodnené pujcky na obnovu úrodnosti pudy. Celkem jde o 516 mil. Kc.

RNDr.Marcela Dvoráková

tisková mluvcí

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info