Přechodné období, to je harmonogram práce

Do Bruselu, všem diplomatickým zastoupením asociovaných zemí, zastoupení Evropského Parlamentu a agentuře Evropské komise - TAIEX adresoval na počátku července tzv. Budapešťskou rezoluci o animal welfare David B. Wilkins, ředitel Eurogroup for animal welfare.

V Budapešti se totiž od 30. 6. do 1. 7. konala druhá konference na téma “Animal welfare v souvislosti se vstupem do EU”, kterou pro kandidátské země pořádala Eurogroup for animal welfare a Královská společnost pro ochranu zvířat (RSPCA). Všech třináct zástupců nevládních organizací včetně naší republiky, které se zabývají pohodou - welfare - zvířat, ze svého pohledu informovalo o legislativě v jednotlivých zemích. Nakonec všichni zúčastnění podepsali “Budapešťskou rezoluci o animal welfare”.

K čemu rezoluce vyzývá? Především volá po tom, aby legislativa řešící welfare zvířat byla ve všech kandidátských zemích transponována a implementována ještě před jejich přijetím, dále po tom, aby nebylo v této oblasti požadováno přechodné období. Dále poznamenává, že je nezbytné, aby vlády kandidátských zemí podporovaly tvorbu welfare legislativy a kontrolovaly její uplatňování v praxi. Podpora z předvstupních fondů, například SAPARDu by měla být čerpána například na podporu extenzivního hospodaření, a na systémy nebateriového chovu nosnic. A naposledy vyzdvihuje úlohu nevládních organizací pro popularizaci, výchovu a podporu tvorby právních norem upravujících welfare zvířat.

K této rezoluci se jako jedna s dotyčných stran vyjadřuje také Státní veterinární správa ČR. Josef Holejšovský, její ústřední ředitel, považuje aktivity nevládních organizací věnujících se welfare zvířat za věci prospěšné. V mnoha případech tyto organizace upozorní na některé skutečnosti, které by například mohly některým státním orgánům uniknout jako malé nebo zanedbatelné. Naposledy například Josef Holejšovský ocenil aktivitu věnovanou transportům zvířat, což ještě více akceleruje tvorbu některých chybějících vyhlášek k zákonu na ochranu zvířat proti týrání.

Potěšitelné je, že například horizontální legislativa v oblasti pohody zvířat umožňuje přijetí technických norem v chovech hospodářských zvířat, které odpovídají požadavkům EU, tudíž volání o přijetí potřebné legislativy je snadno realizovatelné a v zásadě je již nynějšími právními předpisy ošetřené. Vychází mimo jiné z podpisu Dohod Rady Evropy týkajících se ochrany hospodářských zvířat. Jiné to je ale s žádostí o přechodné období, to je v oblasti zemědělství, a to včetně welfare resortem Mze požadováno. V každém případě, zejména pokud se týká chovu nosnic, již musejí nové stavby odpovídat požadavkům EU a prostředky z fondu SAPARD budou vynakládány na řešení implementace technických parametrů uplatňovaných v Evropské unii.

Je třeba připomenout, že ani členské země EU nejsou s to plnit všechny požadavky na welfare zvířat okamžitě. Každý předpis a směrnice má svůj časový harmonogram plnění.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: http://svs.aquasoft.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info