Zemědělci chtějí podmínky jako v EU

Kompenzační platby by měly vyrovnat ceny vstupů a výstupů v agrokomplexu

Spotřeba zemědělských produktů na Slovensku v r. 1999 (v tis. tun)

Obilniny

2 825,8

Olejniny

218,4

Mléko (v mil. litrů)

766,4

Cukr

170,0

Brambory

448,7

Drůbež

90,0

V rámci příprav na vstup do EU se má příští rok projednávat kapitola o zemědělství.

Slovenští zemědělci vyprodukují letos celkem o téměř milión tun obilnin méně než po jiné roky. Tento pokles způsobilo nejen letošní sucho, ale i zhoršené ekonomické podmínky, které se projevují v několikanásobném snížení dávek průmyslových hnojiv a chemické ochrany. Nedostatek finančních zdrojů se podepsal pod minimální obnovu strojového parku včetně závlahových zařízení, která v mnoha místech pro svou nefunkčnost nemohla dostatečně bránit vysychání rostlin. Výrobu prodražuje i narůstající cena nafty.

Vláda na eliminaci škod způsobených suchem postiženému zemědělství schválila finanční pomoc v objemu 5,9 miliardy Sk, z čeho na přímou úhradu škod a založení nové úrody by mělo připadnout 3,3 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že výpadek tržeb v důsledku letošního sucha se jen v rostlinné výrobě odhaduje až na 11,4 miliardy Sk, zbývá ještě značná část nákladů, která půjde na vrub zemědělců. První část pomoci včetně dotací na čtvrté čtvrtletí mají zemědělci dostat formou zálohy do 20. srpna, což by mělo pomoci zabezpečit zdroje na založení nové úrody. Vyúčtování s následnou kontrolou efektivnosti využití státní pomoci pak má následovat do 20. listopadu. Přitom má být kladen důraz na bilanci hospodářských zvířat a krmiv, která jsou potřebná na udržení jejich počtu.

Současná situace aktivuje představitele Slovenské zemědělské a potravinové komory (SPPK), kteří upozorňují na současnou kritickou situaci v zemědělství a na potřebu ho zařadit mezi základní priority státní hospodářské politiky s konkretizovaným programem podpory ve střednědobém horizontu.

Už i proto, že v rámci příprav na vstup do EU, se má příští rok projednávat kapitola o zemědělství, která bude patřit k těm obtížnějším a Slovensko musí ještě mnohé dohánět. Nejen v chybějící legislativě, ale i při vytváření zvláštního systému úvěrování zemědělství, jako v zemích EU. Východisko z krize SPPK vidí v komplexním přístupu při řešení ekonomických podmínek a přiměřené úpravě cenové, podporné, daňové, obchodní a úvěrové politiky. Za základní příčinu nepříznivé finanční a důchodové situace zemědělské výroby SPPK označuje dlouhodobě přetrvávající disparitu mezi cenami vstupů a výstupů tohoto odvětví. Proto požaduje vytvoření mechanismu na kompenzační platby, podobné těm v zemím EU.

Blanka Sáková, Bratislava

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info