Obava diabetiků z glukosaminu
12.07.2000 | ÚZPI
D-glukosamin je jednou ze složek různých polysacharidů živočišného původu, např. chondroitinsulfátů a kyseliny hyaluronové, které se nalézají v pojivové tkáni, chitinu v houbách a řasách, heparinu v srdci, játrech a plicích, ovomukoidu ve vaječném bílku aj. Výzkumníci z College of Chiropractic v Los Angeles zjistili, že glukosaminsulfát může zvyšovat riziko vývoje inzulinové rezistence a může zhoršovat regulaci diabetu u pacientů s diabetem. Glukosaminsulfát se široce používá ke zmírňování bolesti při osteoartritidě a jiných bolestech kloubů. Obavu ze sníženého účinku inzulinu mají rovněž obézní jedinci, osoby s vysokým krevním tlakem, genetickými predispozicemi k diabetu nebo onemocněním srdce. Více informací o glukosaminu a jeho příbuzném suplementu - chondroitinu - přinese červencové vydání on-line časopisu Nutrition Science News (http://exchange.healthwell.com/nutritionsciencenews).
Nutrition Science News, červen 2000 (-kvas-)
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



