Agrární zahr.obchod ČR za I - III/2000

Výsledky agrárního zahraničního obchodu ČR za období leden až březen 2000

Monitoring a hodnocení vývoje agrárního zahraničního obchodu

1. Základní tendence

1.1 Vývoz

Hodnota březnového vývozu zemědělských a potravinářských komodit propuštěných do režimu volného oběhu činila 3 343 mil. Kč a proti únorovému vývozu zaznamenala pokles o 113 mil. Kč (o 3,3 %). Avšak v porovnání se stejným měsícem loňského roku se zvýšila o 232 mil. Kč, tj. o 7,5 %. V 1. čtvrtletí letošního roku se celková hodnota agrárního vývozu zvýšila meziročně o 2 714 mil. Kč, tj. o 38,0 %, přičemž rozhodující vliv na tento vzestup měl zejména nárůst exportu obilovin o 836 mil. Kč a řepkových semen o 834 mil. Kč, tj. celkem o 1 670 mil. Kč. Toto meziroční zvýšení exportu zmíněných komodit se na celkovém meziročním nárůstu agrárního vývozu v 1. čtvrtletí podílelo 61,5 %.

Hodnota vývozu v rámci ostatních celních režimů dosáhla v březnu tohoto roku 225 mil. Kč (v březnu loňského roku 441 mil. Kč) a její podíl na celkovém aktivním agrárním zahraničním obchodu bez rozlišení celních režimů poklesl meziročně z 12,4 % na 6,3 %.

Celkového meziročního zvýšení hodnoty agrárního vývozu v letošním březnu bylo dosaženo zvýšením exportu kompetitivních komodit o 411,4 mil. Kč (o 12,9 %) a v 1. čtvrtletí o 2 798 mil. Kč, tj. o 37,7 %.

Meziroční dynamika celkového agrárního vývozu v režimu volného oběhu zboží v letošním březnu dosáhla necelých + 0,5 % a byla nižší proti zvýšení celkového českého vývozu o 20,5 procentních bodů. Podíl agrárního vývozu na celkovém vývozu ČR činil v hodnoceném měsíci 3,4 % a zaznamenal meziroční pokles o 0,4 procentního bodu. Naproti tomu podílové zastoupení agrárního vývozu na celkovém vývozu za 1. čtvrtletí tohoto roku se zvýšilo meziročně o 0,2 procentního bodu.

1.2 Dovoz

Letošní březnová hodnota dovozu agrárního zboží propuštěného do režimu volného oběhu činila 5 528 mil. Kč a poklesla proti stejnému měsíci loňského roku o 36 mil. Kč, tj. o 0,6 %. Naproti tomu hodnota agrárního dovozu za leden - březen vzrostla meziročně o 867 mil. Kč (o 6,3 %). Zvýšil se rovněž import kompetitivních zemědělských a potravinářských komodit v letošním březnu i za celé 1. čtvrtletí meziročně o 76 mil. Kč a 773 mil. Kč, tj. o 2,2 %, resp. o 9,8 %. Značný meziroční nárůst importu byl v porovnání se zvýšením hodnoty exportu podstatně menší, v důsledku čehož došlo ke zlepšení vzájemných proporcí aktivního a pasivního agrárního zahraničního obchodu.

Relativně nevelká hodnota dovozu agrárních komodit v rámci ostatních celních režimů v hodnoceném měsíci (243mil. Kč) se snížila proti stejnému měsíci loňského roku o 9,0 %, avšak v 1. čtvrtletí letošního roku (742 mil. Kč) vzrostla meziročně o 177 mil. Kč, tj. o 31,3 %. Tomuto vývoji odpovídá i březnový pokles, resp. čtvrtletní zvýšení jejího podílu na celkové hodnotě dovozu zemědělských a potravinářských komodit ze 4,6 % na 4,2 %, resp. ze 3,9 % na 4,8 %.

K trvalému poklesu podílového zastoupení agrárního dovozu na celkové hodnotě českého importu přispěl letošní březen jeho meziročním snížením o 0,7 procentního bodu.

1.3 Obrat

Hodnota obratu agrárního zahraničního obchodu ČR v rámci režimu volného oběhu zboží za letošní březen činila 8 871 mil. Kč a vzrostla proti stejnému měsíci loňského roku o 2,3 %. Letošní březnový obrat v ostatních celních režimech se na celkovém českém obratu agrárního zahraničního obchodu podílel 5,0 % a poklesl meziročně o 2,5 procentních bodů.

1.4 Bilance

Nehledě na to, že obchodní schodek v režimu volného oběhu zboží se za hodnocený měsíc letošního roku snížil proti stejnému loňskému měsíci o 268 mil. Kč, tj. o 9,9 %, byl březnový bilanční výsledek českého agrárního zahraničního obchodu v rámci celého letošního 1. čtvrtletí nejhorší. Přesto pasivní saldo agrárního zahraničního obchodu za zmíněné čtvrtletí pokleslo meziročně o 1 847 mil. Kč, tj. o 27,9 %.

Aktivní bilance obchodu v ostatních celních režimech za letošní březen i celé 1. čtvrtletí ve výši 174 a 542 mil. Kč se meziročně změnila v pasivum v rozsahu 18, resp. 137 mil. Kč.

Relace mezi letošním březnovým vývozem a dovozem je podstatně lepší než ve stejném období minulého roku. Stupeň krytí dovozu vývozem vzrostl meziročně z 55,9 % na 60,5 %. Méně příznivou je však skutečnost, že na poklesu celkového pasiva v březnu a zejména lednu - únoru se podílel pouze omezený počet obchodovaných komodit (především výrazné meziroční zvýšení vývozu řepkových semen a potravinářské pšenice).

2. Teritoriální skladba

V 1. čtvrtletí letošního roku bylo zaznamenáno meziroční zvýšení agrárního vývozu do většiny významných teritoriálních oblastí., resp. zemí. Pouze u exportu do rozvojových zemí a na Slovensko došlo k poklesu. Obdobná situace byla i v letošním březnu.

Nejvýraznější vzrůstající tendenci za uplynulé čtvrtletní období vykázala dynamika agrárního vývozu do EU a SNS především vlivem zmíněného značného meziročního zvýšení exportu řepkových semen do SRN a potravinářské pšenice do Běloruska. V důsledku toho vzrostl výrazně rovněž podíl zmíněných teritorií na celkovém českém agrárním vývozu.

Na straně dovozu byl v 1. čtvrtletí letošního roku zaznamenán meziroční nárůst dodávek zemědělských a potravinářských výrobků ze všech významných teritorií, resp. zemí, přičemž k největšímu zvýšení došlo u importu z rozvojových zemí. Naproti tomu v březnu se dovoz z většiny teritorií meziročně snížil (mírně vzrost pouze import z rozvojových zemí, OSVTE a Maďarska).

Rovněž podílové zastoupení zmíněných teritorií na celkovém agrárním vývozu v podstatě kopíruje dovozní charakteristiky, tj. převážně pokles.

2.1 Evropská unie

V letošním březnu vzrostl podíl členských států EU na zahraničně-obchodním obratu agrárního sektoru ČR meziročně z 47,4 % na 45,7 %, z toho podíl na celkovém vývozu z 35,2 % na 35,9 %. V relaci k EU se zvýšila proti stejnému měsíci loňského roku hodnota vyvážených agrárních komodit o 106,6 mil. Kč, tj. o 9,7 %. Naproti tomu souběžně s meziročním poklesem hodnoty březnového agrárního dovozu z EU o 158,5 mil. Kč došlo ke snížení podílového zastoupení tohoto teritoria na celkovém českém agrárním dovozu z 54,2 % na 51,7 %.

U hodnoty vývozu a podílu EU na celkovém agrárním exportu za letošní 1. čtvrtletí byl zaznamenán meziroční nárůst o 1 280,1 mil. Kč (o 49,8 %), resp. o 4,2 bodů. Vzrostla rovněž hodnota dovozu zemědělských a potravinářských komodit z EU za stejné období o 198,2 mil. Kč (o 2,7 %), avšak její podíl na celkovém agrárním importu poklesl o 1,8 bodu. Výsledná hodnota obratu se zvýšila o 1 478,3 mil. Kč, tj. o 14,9 %.

V důsledku vyššího meziročního nárůstu vývozu než dovozu byl v relaci k EU zaznamenán v březnu a v 1. čtvrtletí letošního roku pokles pasivní obchodní bilance našeho agrárního sektoru o 265,1, resp. o 1 081,9 mil. Kč (o 13,8 a 22,5 %). Stupeň krytí dovozu vývozem ve vztahu k EU vzrostl proti březnu a 1. čtvrtletí loňského roku ze 36,3 % na 42,0 %, resp. ze 34,8 % na 50,8 %.

Zmíněný příznivý meziroční vývoj agrárního zahraničního obchodu s EU byl dosažen především v důsledku výrazného zvýšení vývozu zemědělských a potravinářských výrobků do SRN, která stabilně patří mezi největší partnerské země pro naše vývozce a dovozce. Podíl SRN na celkovém českém agrárním vývozu a dovozu dosáhl v letošním březnu a v 1. čtvrtletí 24,7 a 28,6 %, resp. 16,0 a 15,6 %. Její podílové zastoupení na celkovém českém vývozu a dovozu v relaci k EU dosáhlo v letošním březnu 67,8 %, resp. 31,0 %.

Hodnota exportu zemědělských a potravinářských komodit do SRN vzrostla v 1. čtvrtletí letošního roku meziročně o 1 302,3 mil. Kč, z toho hodnota vývozu v březnu o 152,7 mil. Kč. Naproti tomu hodnota importu ze SRN zaznamenala za období leden - březennárůst pouze o 28,7 mil. Kč a v březnu došlo dokonce k meziročnímu poklesu dovozu ze zmíněné země o 26,7 mil. Kč. V důsledku tohoto vývoje se naše bilance obchodu s SRN snížila v březnu proti stejnému měsíci loňského roku z 252,0 mil. Kč na 72,6 mil. Kč. V obchodní výměně se zmíněnou zemí za 1.čtvrtletí letošního roku došlo dokonce k meziroční změně pasiva v poměrně výrazný přebytek.

2.2 CEFTA

Letošní březnové meziroční zvýšení českého vývozu zemědělských a potravinářských komodit do zemí CEFTA činilo pouze 20,2 mil. Kč, tj. 1,5 %. Avšak v důsledku výraznějšího růstu exportu v předchozích měsících vzrostl agrární export do těchto zemí v 1. čtvrtletí letošního roku proti stejnému loňskému období o 766,9 mil. Kč (o 25,3 %). Přesto podíl této skupiny zemí se na celkovém českém agrárním vývozu snížil za toto čtvrtletní období o 3,9 procentních bodů.

Poměrně výrazný meziroční růst hodnoty exportu do zemí CEFTA za období leden - březen je povzbudivý zejména proto, že v rámci teritoriální struktury našeho celkového agrárního exportu patří tato skupina zemí stabilně k teritoriím prvořadého významu.

Příznivá tendence, tj. meziroční pokles o 33,08 mil. Kč (2,4 %) byl zaznamenán rovněž u letošního březnového dovozu agrárního zbožíze zemí CEFTA. Naproti tomu dovoz za celé sledované období vzrostl proti 1. čtvrtletí loňského roku o 153,3 mil. Kč, tj. o 5,5 %. Podíl zmíněné skupiny zemí se na celkovém českém dovozu zemědělských surovin a potravin v letošním březnu meziročně snížil z 22,3 na 21,9 % a v 1. čtvrtletí z 20,2 na 20,0 %, tj. o 0,4, resp. o 0,2 procentního bodu.

Letošní březnový obchodní obrat agrárního zbožíse státy CEFTA zaznamenal meziroční pokles o 9,8 mil. Kč (0,4 %) a dosáhl hodnoty 2 610,7 mil. Kč. Snížil se proti stejnému měsíci loňského roku i jeho podíl na celkovém obratu českého agrárního zahraničního obchodu z 30,2 % na 29,4 %. Naproti tomu hodnota obratu za období leden - březen vzrostla meziročně o 920,1 mil. Kč (15,6 %), přesto její participace na celkovém obratu rovněž poklesla o 0,3 procentního bodu.

V důsledku zmíněných tendencí došlo v březnu a v 1. čtvrtletí k meziročnímu nárůstu hodnoty aktivní obchodní bilance se zeměmi CEFTA o 50,2 mil. Kč (35,9 %), resp. o 613,3 mil. Kč (235,9 %). Významně se rovněž zvýšil za hodnocená období stupeň krytí dovozu vývozem ze 111,3 %, resp. 109,4 % na 115,7 %, resp. 129,9 %.

2.3 Slovensko

V rámci teritoriální struktury českého agrárního zahraničního obchodu patří Slovensko stabilně k nejvýznamnějším partnerským zemím pro naše vývozce i dovozce. Avšak jeho podíl na letošním březnovém i čtvrtletním obchodním obratu zaznamenal meziroční pokles z 16,7 % na 14,6 %, resp. z 14,9 % na 12,9 %.

Hodnota vývozu do SR v březnu v hodnotě 811,9 mil. Kč poklesla proti stejnému loňskému měsíci o 110,8 mil. Kč. Rovněž za letošní období leden - březen došlo k meziročnímu snížení hodnoty českého agrárního vývozu na Slovensko o 45,8 mil. Kč (2,3 %). Avšak i přes tuto redukci hodnoty exportu a pokles podílu Slovenska na celkovém vývozu zemědělských a potravinářských výrobků v březnu i v 1. čtvrtletí meziročně o 5,4, resp. o 8,3 % procentních bodů, z dlouhodobějšího hlediska zaujímá SR v teritoriální struktuře našeho agrárního vývozu do jednotlivých zemí i nadále dominantní postavení.

Hodnota agrárního dovozu a participace Slovenska na celkové březnové hodnotě českého agrárního importuse snížila proti stejnému měsíci loňského roku o 38,8 mil. Kč, resp. z 9,4 % na 8,7 % (o 0,7 bodu). Naproti tomu za celé letošní 1. čtvrtletí došlo ke snížení hodnoty importu ze SR o 87,0 mil. Kč a jejího podílu na celkovém agrárním dovozu o 0,1 bodu. Přesto v březnu i v l. čtvrtletí byl zaznamenáni meziroční pokles našeho aktiva ze vzájemného obchodu o 72,0 mil. Kč (18,0 %) a 132,8 mil. Kč (o 14,1 %).

2.4 Polsko

Hodnota českého vývozu zemědělských a potravinářských výrobků do Polska v březnu vzrostla meziročně o 218,1mil. Kč (o 100,6 %), a v 1. čtvrtletí o 691,3 mil. Kč (o 136,0 %) při souběžném poklesu agrárního dovozu v březnuo 26,2 mil. Kč (o 6,1 %), resp. jeho nárůstu v lednu až březnu o 32,7 mil. Kč (o 3,4 %). Výsledkem těchto pozitivních změn je skutečnost, že pasivní bilance agrárního obchodu s Polskem v loňském březnu a za období leden - březen ve výši 211,3, resp 446,7 mil. Kč se ve stejných srovnávaných obdobích letošního roku dostala do aktiva v hodnotě 33,0, resp. 211,9 mil. Kč.

2.5 Maďarsko

Z hlediska meziročního vývoje český vývoz a dovoz zemědělských a potravinářských produktů v obchodě s Maďarskem zaznamenal v letošním březnu zvýšení o 11,8 mil. Kč (17,3 %), resp. o 33,4 mil. Kč (12,4 %). Export a import za celé období leden - březen vzrostl proti stejnému loňskému období o 72,4 a 25,1 mil. Kč (48,8 %). V důsledku většího zvýšení dovozu než vývozu došlo v březnu k meziročnímu nárůstu pasivní bilance agrárního zahraničního obchodu s Maďarskem o 21,6 mil. Kč (10,8 %). Naproti tomu v 1. čtvrtletí letošního roku byl v relaci k MR zaznamenán meziroční pokles našeho pasiva o 47,3 mil. Kč, tj. o 9,0 %.

2.6 SNS

Po celkově nepříznivém vývoji českého agrárního zahraničního obchodu v loňském roce se SNS, které z hlediska našeho vývozu stále zůstává významným teritoriem, došlo v letošním březnu a zejména v 1. čtvrtletí letošního roku k povzbudivé meziroční změně. Březnový nárůst vývozu zemědělských a potravinářských produktů do SNS činil 135,8 mil. Kč (87,9 %). Za období leden - březen vzrostl český agrární export do zmíněných zemí meziročně o 534,6 mil. Kč, tj. o 178,3 %. Avšak vzhledem k tomu, že tohoto výrazného zvýšení vývozu bylo dosaženo téměř výhradně v důsledku mimořádného prodeje potravinářské pšenice do Běloruska, z dlouhodobějšího hlediska nelze tento jev hodnotit jako jednoznačně pozitivní změnu.

Vzhledem k poměrně málo významnému dovozu agrárních komodit ze SNS se zmíněné výrazné meziroční zvýšení exportu zemědělských a potravinářských výrobků do tohoto teritoria promítl v březnovém i čtvrtletním nárůstu aktivní obchodní bilance s touto skupinou zemí o 134,8 mil. Kč, resp. o 528,0 mil. Kč, tj. o 107,2 % (214,4 %).

2.7 Rozvojové země

Z hlediska našich exportních aktivit v 1. čtvrtletí, a zejména v letošním březnu nepatří rozvojové země k dynamizující skupině států. Celková hodnota agrárního vývozu do této teritoriální oblasti poklesla proti stejnému měsíci loňského roku o 136,6 mil. Kč (62,9 %) a proti 1. čtvrtletí 1999 o 95,0 mil. Kč (18,4 %).

Na druhé straně u dovozu agrárních komodit z rozvojových zemí došlo v březnu k meziročnímu zvýšení o 30,2 mil. Kč (3,4 %) a v lednu - březnu o 385,6 mil. Kč (14,0 %).

Březnový schodek obchodní bilance se zmíněnou skupinou zemí se důsledku tohoto vývoje zvýšil o 166,8 mil. Kč (25,1 %) a pasivum za celé čtvrtletní období vzrostlo o 480,6 mil. Kč, tj. o 21,5 %

3. Komoditní skladba

3.1 Komoditní skladba vývozu

Ze 24 kapitol celní nomenklatury (CN) tvořících náplň agrárního zahraničního obchodu, meziroční zvýšení vývozu vykázalo v letošním březnu 11 zbožových agregací podílejících se na celkovém agrárním vývozu ČR 65,8 %. Přitom pouze čtyři z nich, a to "Olejnatá semena a plody"(CN 12), "Obilí" (CN 10),"Mlýnské výrobky, slad, škroby" (CN 11) a"Nápoje a lihové tekutiny"(CN 22) zaujímají významnější postavení v celkové struktuře našeho agrárního exportu (jejích podíl na celkovém vývozu zemědělských a potravinářských výrobků činí 45,4 %). Zároveň v komoditní skladbě českého agrárního vývozu došlo v březnu proti stejnému měsíci loňského roku k několika výrazným změnám. Značně se zvýšil export výrobků komoditních agregací "Nápoje a lihové tekutiny" (CN 22), "Mlýnské výrobky, slad, škroby" (CN 11), "Obilí" (CN 10), "Olejnatá semena a plody"(CN 12), "Zbytky a odpady v potravinářském průmyslu, krmiva"(CN 23)a na druhé straně poklesl výrazně vývoz komodit kapitol ”Mléko a mléčné výrobky, vejce a med”(CN 04), "Živá zvířata" (CN 01), "Živočišné a rostlinné tuky a oleje"(CN 15).

Celková hodnota vývozu komodit kapitoly "Mlýnské výrobky, slad, škroby" vzrostla v březnu proti stejnému měsíci loňského roku o 122,9 mil. Kč, kapitoly "Nápoje a lihové tekutiny" o 121,9 mil. Kč, kapitoly "Obilí" o 88,9 mil. Kč kapitoly "Olejnatá semena a plody" o 67,3 mil Kč a kapitoly "Zbytky a odpady v potravinářském průmyslu, krmiva" o 50,7 mil. Kč, tj. celkem o 451,7 mil. Kč (o 36,6 %).

Březnová hodnota vývozu ostatních komoditních agregací vykazujících růstovou dynamiku v celkové hodnotě 535,1 mil. Kč zaznamenala meziroční zvýšení o 75,0 mil. Kč, tj. o 16,3 %. Naproti tomu k meziročnímu poklesu exportu došlo u kapitol "Živá zvířata" (CN 01), "Ryby,korýši, měkkýši a ostatní vodní bezobratlovci" (CN 03), ”Mléko a mléčné výrobky, vejce a med”(CN 04), "Živé rostliny a květinářské výrobky" (CN 06), "Zelenina" (CN 07), "Ovoce a ořechy" (CN 08), "Káva, čaj, maté, koření" (CN 09), "Rostlinné výtažky a šťávy" (CN 13), "Rostlinné pletací materiály" (CN 14), "Živočišné a rostlinné tuky a oleje" (CN 15), "Přípravky z masa a ryb" (CN 16), "Různé potravinové přípravky" (CN 21) a "Tabák a tabákové výrobky" (CN 24) celkem o 266,9 mil. Kč, tj. o 18,8 %.

Z hlediska podrobnější komoditní klasifikace k březnovému meziročnímu vzestupu agrárního vývozu došlo především v důsledku zvýšení exportních dodávek limonád, sladu, ječmene, krmiv (zejména řepkových šrotů), chmele, řepkových semen, drůbežího masa, těstovin, pšeničné mouky a cukru. Proti loňskému březnu se naopak propadl vývoz sušeného mléka, másla, kysaných mléčných výrobků, sýrů a tvarohů, margarinu, vepřového masa, řepkového oleje, zeleniny, živého skotu, pšenice, pekařského zboží, ovocných a zeleninových šťáv, piva a destilátů.

3.2 Komoditní skladba dovozu

V rámci komoditní struktury celkového agrárního dovozu byl v letošním březnu zaznamenán meziroční nárůst hodnoty u 13 zbožových agregací, a to celkem na 2 119,6 mil. Kč, tj. o 352,5 mil. Kč (o 14,3 %). U ostatních 11 kapitol celní nomenklatury agrárního zahraničního obchodu ( živá zvířata, zelenina, ovoce a ořechy, káva, čaj, maté, koření, obilí, mlýnské výrobky, slad a škroby, přípravky z masa a ryb, přípravky z ovoce a zeleniny, různé potravinové přípravky, zbytky a odpady v potravinářském průmyslu, krmiva, tabák a tabákové výrobky) došlo naopak k celkovému meziročnímu poklesu hodnoty dovozu na 3 035,0 mil. Kč, tj o 447,5 mil. Kč (12,8 %).

Z 9 nejvýznamnějších dovozních agregací byla přitom zaznamenána zásadní meziroční změna pouze u kapitoly "Tabák a tabákové výrobky"(CN 24). Zbývajících osm kapitol celní nomenklatury (ovoce, zelenina a přípravky z nich, různé potravinové přípravky, zbytky a odpady potravinářského průmyslu, krmiva, kakao a kakaové přípravky, přípravky z obilí, olejnatá semena a plody)má i nadále rozhodující podíl (58,8 %) na celkovém českém agrárním dovozu. Nejvýraznější zvýšení dovozu bylo proti stejnému měsíci loňského roku zaznamenáno u kapitol "Maso a droby" (CN 02), "Nápoje a lihové tekutiny" (CN 22), "Cukr a cukrovinky" (CN 17), "Kakao a kakaové přípravky" (CN 18) a "Přípravky z obilí" (CN 19).

V rámci meziročního vývoje struktury dovozu jednotlivých skupin agrárních položek vzrostl v letošním březnu nejvýrazněji import hovězího, vepřového a drůbežího masa, vína, destilátů, limonád, jablek, brambor, kakaa, čokolády a čokoládových výrobků, kysaných mléčných výrobků, sýrů a tvarohů, těstovin, margarinu, pekařského zboží, cukru a cukrovinek. Snížil se však významně dovoz tabáku a tabákových výrobků, zeleniny celkem, kukuřice, pšenice a ječmene, ovocných a zeleninových šťáv, másla, ovocných a zeleninových šťáv.

Zpracoval: Ing. Josef Vološin, CSc.

Výzkumný ústav zemědělské ekonomiky

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info