Kefír a kumys
15.05.2000 | ÚZPI
Ve světě se vyrábí celá řada fermentovaných mlék pod různými názvy, kterých je přes 400. Často se jedná o místní označení pro shodné výrobky. Tradiční kefír může mít různý charakter, je však tekutý, mírně karbonizovaný a obsahuje etanol. Kvasinky jsou obvykle v mlékárenském průmyslu považovány za kontaminanty, avšak jejich přítomnost v kefírových zrnech je žádoucí. Kumys se tradičně vyrábí z kobylího mléka, obsahujícího bílkoviny, laktózu, tuk a popel. Má šedě-mléčnou barvu a je mírně přirozeně karbonizován. Má ostrou alkoholickou a kyselou chuť. Hlavním metabolitem po fermentaci je kyselina mléčná, etanol a CO2. Produkt se dělí na tři kategorie podle rozsahu fermentace. Kishk je sušená směs nízkotučného jogurtu a cereálií, jako rozdrcené, předvařené pšenice. Konzumuje se hlavně ve Středomoří a na Indickém subkontinentu. Rekonstituuje se vodou a podává se jako teplá kaše, která se může ochucovat bylinami a kořením. Jindy se sušený produkt marinuje olivovým olejem a používá se při přípravě pizzy nebo se rehydratuje v kuřecím vývaru a používá se jako polévka.
Další informace v Potravinářských aktualitách - Mlékárenský průmysl 2000 (-vl-)
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulého dne 22. 12. 2025 (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



