Protichůdné zájmy Maďarska a EU v oblasti zemědělství

Agrární noviny (Agroweb) 7.12.1999

Protichudné zájmy Madarska a EU v oblasti zemedelství

Evropská unie je zainteresována na prijímání takových zemí, jejichž agrární produkcní potenciál je slabý. Tedy zemí, jež jsou cistými importéry agrokomodit, ale - v souvislosti s dohodami WTO - disponují rozsáhlými možnostmi poskytovat exportní dotace.

Unie hledá trhy, kde je obyvatelstvo koupeschopné a kam muže umístnit své prebytky. Madarsko nepatrí do této skupiny, a proto je možné ocekávat, že po vstupu do EU se oblast zemedelství stane "mimorádne choulostivou otázkou," píše deník Magyar Hírlap. V rozsáhlém clánku pripomíná výhody a nevýhody vstupu Madarska do Unie z hlediska subjektu podnikající v zemedelství a potravinárství. Odvolávajíc se na experty konstatuje, že vlády kandidátských zemí nejsou v závideníhodné situaci, protože zastávají názory, které nejsou ve shode se zájmy Bruselu.

Madarsko je jediná asociovaná zeme, která si zachovala pozici netto exportéra agrokomodit, pritom možnost poskytovat exportní dotace je nízká. To je dusledek špatne uzavrených dohod v rámci GATT a WTO. Soucasne produkcní potenciál zemedelství je minimálne o 30 - 40 procent vyšší, než je soucasná skutecnost.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info