S prvním dnem roku 2001 se dovolená prodlouží o týden

LN 7.12.1999

S prvním dnem roku 2001 se dovolená prodlouží o týden

Ctyri týdny volna bez ohledu na pocet odpracovaných let by mela zajistit všem pracujícím novela Zákoníku práce.

PRAHA S prvním dnem nového tisíciletí dostanou pracující v Cesku dárek. Od 1. ledna 2001 by melo zacít platit ustanovení novely Zákoníku práce, které zvýší minimální hranici dovolené na ctyri týdny.

Až dosud meli pracující nárok nejméne na trítýdenní dovolenou. Pokud kolektivní smlouva, zamestnavatel, prípadne zvláštní predpisy délku nezvýšily, získal zamestnanec ctvrtý týden dovolené až po patnácti odpracovaných letech. Návrh novelizovaného zákoníku, který v techto dnech predkládá ministerstvo práce a sociálních vecí k projednání kabinetu Miloše Zemana, ale vše mení. Právní norma vychází z preambulí obvyklých ve státech Evropské unie. V rámci približování k EU se tak zvyšuje i základní výmera pracovního volna. "V souladu se smernicí Evropské unie se ustanovení o odpracovaných letech ruší, nárok na ctyri týdny volna budou mít všichni zamestnanci v podnikatelské sfére vcetne cerstvých absolventu. Stací, když splní podmínku o poctu odpracovaných dnu v roce. Byla to jedna z podmínek Evropské unie," rekla LN Eva Špundová z pracovneprávního odboru ministerstva práce a sociálních vecí (MPSV). Obdobná úprava platí ve všech zemích EU. Podle Marcely Kubínkové, vedoucí právní kanceláre Ceskomoravské konfederace odborových svazu, je "návrh standardem v zemích západní Evropy". "I proto nebyly v rámci tripartity vzneseny žádné nadmerné požadavky nad rámec návrhu," dodala Kubínková. Podle právnicky odborári prodloužení dovolené uvítali. "Odpadnou mimo jiné nekteré složité úkony spojené s výpocty nároku. Bude to úleva predevším pro pracovníky personálních útvaru, protože všichni zamestnanci budou mít nárok na jednotnou dobu dovolené," vysvetlila Kubínková.

Vetšiny podniku se zmeny nedotknou

Prodloužení dovolené se prodraží zamestnavatelum. Podle analýzy Výzkumného ústavu práce a sociálních vecí, která je soucástí návrhu novely Zákoníku práce zverejnené na internetové stránce MPSV, prijde zvýšení základní výmery dovolené zamestnavatele na 2,5 miliardy korun. Zamestnavatelé se však až na výjimky dopadu novely nebojí. "To by na nás žádný negativní vliv mít nemelo," rekl napríklad Richard Pažout, tiskový mluvcí spolecnosti CKD Holding Praha. Tato firma obdobne jako rada dalších totiž svým zamestnancum poskytuje jeden týden dovolené navíc už nyní. Podobný názor má i Alena Vojtková z Tatry Koprivnice, která dodává: "V naší spolecnosti se to tolik neodrazí." Výrobce nákladních automobilu již dríve zvýšil délku dovolené na základe uzavrené kolektivní smlouvy s odbory. Týden volna navíc si už užívají podle sdelení Jana Rezka z tiskového odboru Investicní a Poštovní banky díky odborum i bankovní úredníci tohoto financního ústavu. Podobne je tomu i u energetického gigantu CEZ. "Podle kolektivní smlouvy je jeden týden navíc nad rámec zákona," ríká Ladislav Kríž, mluvcí CEZ. Této výhody si navíc podle nej zamestnanci v energetické spolecnosti užívají již radu let. Práve kolektivní smlouvy považují nekteré spolecnosti za možný zdroj obtíží. Ve smlouvách je totiž urcena délka dovolené jako soucet zákonem stanovených týdnu vyhrazených na dovolenou a jedním týdnem navíc. Z toho vyplývá, že všichni zamestnanci by mohli automaticky mít pet týdnu dovolené místo soucasných ctyr.

Nekteré profese mají volno delší

Krome zamestnancu v podnikatelské sfére, která je dominantní složkou ekonomiky, se zvyšuje jinou právní normou, tzv. služebním zákonem, i výmera dovolené pro pracující ve státním sektoru. I jim pribude pet dnu volna z dosavadních ctyr týdnu na pet. Tvurci zákona to zduvodnují tím, že lidé v nepodnikatelské sfére nemají možnost vyjednávat o navýšení dovolené v rámci kolektivních smluv, v nichž odborári vetšinou vymohou zamestnancum svého podniku o týden delší dovolenou, pricemž maximální hranice navýšení nad zákonnou normu není stanovena. Krome toho dál platí, že zamestnavatelé mohou ve zvláštních prípadech priznat navíc tzv. dodatkovou dovolenou až do výše jednoho týdne. Pet dnu k dobru tak mohou získat napríklad lidé pracující v podzemí ci ve zvlášt obtížných ci rizikových profesích (napríklad horníci).

Kolonkám obvyklým pro pocet dnu dovolené se také vymykají príslušníci nekterých specifických profesí pedagogictí pracovníci mají osmitýdenní volno, ucitelé v materských školkách, vychovatelé a mistri odborné výchovy o dva týdny méne.

Pribývá lidí, kterí si volno neberou

Podle pruzkumu agentury Median si maximální obvyklou výši pracovního volna vybírá petina ceských obcanu. O týden méne dovolené si v lonském roce užilo 14 procent úcastníku pruzkumu, polovinu vymerené doby pak 16 procent respondentu.

Trináct dotázaných ze sta však priznalo, že si v roce 1998 nedoprálo žádnou dovolenou. Srovnání s predešlými lety pritom naznacuje, že pocet lidí, kterí si vybírají v prubehu roku jen cást dovolené, prípadne si ji neberou vubec, mírne roste.

Petr Kucera, Vladan Gallistl

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info