Leden přinesl růst cen potravin

HN 11.1.1999

Leden prinesl rust cen potravin

Praha (jbn) - Poprvé po mnoha týdnech se zastavila stagnace až pokles cen potravin. Pocátek nového roku prinesl zdražení ovoce, zeleniny a masa. Jen málo potravin šlo s cenou dolu a pokud ano, byl to pohyb jen velmi nevýrazný. Vyplývá to z pravidelného týdenního šetrení cen potravin Ceským statistickým úradem.

Mrkev, jablka ale i brambory pritom své ceny od konce minulého roku zvýšily znatelne, o více než dve procenta. Prumerná cena kilogramu brambor se tak dostala na 7,37 a jablek na 20,32 Kc.

Po upozornujícím zdražování výrobcu a zpracovatelu v masném prumyslu se také zvýšily v podstate bez výjimky ceny masa, predevším veprového. Ceny uzenin, s výjimkou veprové šunky, dosud zustávají stabilní. U masa došlo ke snížení ceny jen u kurecího (o 0,5 %) na 52,05 Kc/kg. Svou cenu si v podstate udržely mlécné výrobky a vejce (2,54 Kc za kus). Cenový rust bude pravdepodobne pokracovat i nadále. Nasvedcuje tomu práve cenový vývoj u producentu a zpracovatelu. Do 5. ledna letošního roku totiž vzrostla výrazne cena prasat. Podražily také jalovice. Z dalších komodit evidovali statistici mírne vyšší cenu u pšenice, mléka a brambor. Druhá polovina zimy je navíc sezónne ke zdražování potravin, predevším ovoce a zeleniny, príznivá.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info