Komoditní zpravodajství o trhu brambor za 46. týden 1998

NTIS Ceské republiky tel: 02/22000402,405

Nezávislý tržní informacní systém tel: 0451/25254

Mánesova 75 fax: 02/6273020

Praha 2 PSC 120 58 e-mail: mottl@agrec.cz

http://www.vuze.cz

VÚZE AGRÁRNÍ TRŽNÍ INFORMACE CESKÉ REPUBLIKY

Komoditní zpravodajství o trhu brambor za 46. týden 1998

V Havlíckove Brode se ve dnech 30. a 31. ríjna 1998 konaly již 8. bramborárské dny. Jejich soucástí byl i odborný seminár nazvaný "Obchod s bramborami". Jedním z témat prednášek bylo "Opatrení EU a CR proti šírení karanténních bakterióz brambor. Napr. bakteriální kroužkovitost brambor (Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus) vyskytující se v Dánsku, Finsku, Nemecku, Norsku, Polsku, Rusku, Švédsku, Ukrajine a Ceské republice a o bakteriální hnedé hnilobe brambor (Ralstonia solanacearum), která je v EU úredne evidována v Belgii, Nizozemsku, Nemecku a Velké Británii. V Ceské republice se podle Státní rostlinolékarské správy nevyskytuje. Do vetšiny zemí byla pravdepodobne zavlecena ze stredomorí, zejména z Egypta. Vedle striktních podmínek pro dovoz brambor do EU, obsažených v základní obecné fytosanitární smernici Rady EU c. 77/93/EEC, platí i zvláštní smernice Rady EU c. 93/85/EEC, rozhodnutí Rady EU c. 95/506/EC a rozhodnutí Rady EU c. 98/105/EC. Všechny tyto smernice a narízení reší podmínky o provádení pruzkumu a mapování výskytu chorob, užití napadených brambor, reší zákazy premistování sklízecích stroju a dopravních prostredku, užívání trídících linek i skladovacích prostoru v oblastech podezrelých z napadení ci s pozitivními výsledky serologických laboratorních testu. Dále reší narízení o karanténních opatreních, spocívajících až v likvidaci sklizne klonove príbuzných rostlin. Všechna tato opatrení a narízení shrnuje smernice Rady EU c. 98/57/EC z 20. srpna 1998.

V CR jsou opatrení proti temto nebezpecným chorobám prakticky stejná jako v EU. Probíhá již tretí etapa eradikacního programu. Predpokládá se zprísnení rostlinolékarských opatrení a jejich kontroly tak, aby byly vylouceny možnosti opakovaného výskytu napr. bakteriální kroužkovitosti v tomtéž podniku.

Casté dešte na území celé CR znemožnují dokoncení sklizne brambor. Predpokládá se, že zustává nesklizeno ješte necelé procento ploch.

Prumerné ceny konzumních brambor v CR bez rozdílu balení a tržní úpravy kolísají. Prumerná i minimální cena zemedelských výrobcu brambor vzrostla. Naopak mírne klesla obchodní cena, kde prumer je ovlivnován ruzným balením.

Ve 46. týdnu dosáhly ceny v obchodním retezci:

CZV 3,76 Kc/kg (proti 43. týdnu + 0,39 Kc/kg)

OC 4,82 Kc/kg (proti 43. týdnu - 0,76 Kc/kg)

SC 7,32 Kc/kg (proti 43. týdnu + 0,29 Kc/kg).

Ve Slovenské republice nemohli pestitelé vzhledem k deštivému pocasí pokracovat ve sklizni a proto ve 44. týdnu ceny zemedelských výrobcu vzrostly proti 42. týdnu o 0,07 až 0,50 SKK/kg. Nejvyšší rust byl u odrudy Rosara. Ve dnech 26. a 27. ríjna se pohybovaly ceny zemedelských výrobcu brambor bez rozdílu odrudy a úpravy v rozpetí 5,- až 7,- SKK/kg. Nejvetší odbyt je u odrud Rosara, Koruna a Santé. U velkoobchodníku se odbytové ceny brambor pohybovaly ve 44. týdnu v rozpetí od 6,- do 7,50 SKK/kg. Nejvyšší odbyt mely brambory odrud Rosara, Resy a Santé v 25 kg balení.

V zemích EU se zvyšují obavy z letošní sklizne brambor v USA. Obavy z dovozu hranolku jsou reálné. CZV brambor na zpracování jsou ve státe Idaho pouze 76 ECU/t, ale v Nizozemsku dosáhly již úrovne 201 ECU/t.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info