Největší tuzemský výrobce kojenecké výživy doplácí na cenovou vá

Právo 22.12.1998

Nejvetší tuzemský výrobce kojenecké výživy doplácí na cenovou válku s EU

Dominantní tuzemský výrobce kojenecké a detské mlécné výživy, hlavne výrobku znacky Sunar, spolecnost Heinz-PMV Zábreh na Morave, bude muset v roce 1999 znacne omezit svou výrobu. Nutí ho k tomu vývoj na svetových trzích a nestandardní podnikatelské prostredí v CR.

Jak Právu rekl Ivan Pur, výkonný reditel Svazu výrobcu a zpracovatelu mléka pro kojeneckou a detskou výživu, zábrežský Heinz - PMV se dostal do témer bezvýchodné situace. Dopadla na nej financní krize v Rusku, kam mlékárna mela rocne prodávat až 1200 tun detské výživy. Poklesl též odbyt v tuzemsku. Rust dotací na mléko pro výrobce ze zemí Evropské unie (EU), dumpingové ceny pri dovozech na ceský trh a naopak vysoká cla znemožnující export sušeného mléka do EU, to vše nicí zábrežskou firmu. Za uplynulé tri roky Heinz - PMV vykáže kumulovanou ztrátu až 200 miliónu korun.

Nyní hrozí, že jeden z nejmodernejší mlékárenských závodu svého druhu v Evrope bude využívat své kapacity pouze na 20 %. Zemedelci z okresu Šumperk a Ústí nad Orlicí si budou muset po Novém roce najít jiný odbyt pro asi 27 mil. litru mléka.

Svaz výrobcu detské výživy, jenž je menšinovým vlastníkem firmy, kterou s podílem 77,5 % akcií majetkove ovládá nadnárodní potravinárská spolecnost H. J. Heinz z USA, se v minulých dnech obrátil na predsedu vlády i Státní fond tržní regulace (SFTR) s žádostí o pomoc. Oblastí, v níž tuzemský výrobce Sunaru ocekává zjednání nápravy, je pomalý postup antidumpingového rízení, které je vedeno proti konkurencním firmám Nutricia a Nestlé, které do CR údajne dovážejí své výrobky za dumpingové ceny. "Rízení bylo zahájeno v zárí, avšak po uplynutí dvoumesícní lhuty Ministerstvo prumyslu a obchodu náš návrh na uvalení prozatímního cla odmítlo," rekl Právu Pur a pripomnel bleskurychlý postup exekutivy EU vuci Jute Dvur Králové.

Svaz výrobcu detské výživy požádal stát o výpomoc pro príští rok. Navrhl stanovit pevnou sazbu vývozní subvence na 27 miliónu litru mléka, což by mlékárne umožnilo prežít nynejší kritické období. Zemedelci by udrželi chovy dojnic v podhurí Orlických hor a Jeseníku.

Stanislav Ptácník

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info